Translate

Smoothie Superfood με Μούρα και Μπανάνα


Αυτό το smoothie είναι μια ωφέλιμη 'βόμβα' για τον οργανισμό μας! Θα ξεκινήσω με τα υλικά του ένα ένα-αν και η ανάλυση των εξαιρετικών ιδιοτήτων τους, θα είναι ελλιπής, μιας και για να τα γράψω όλα, θα πρέπει να γεμίσω πολλές σελίδες...


Τα μούρα: γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσιές, βιταμίνες, σίδηρο, φυτικές ίνες, ακόμα και πρωτείνη. Ιδανικά για καταπολέμηση φλεγμονών, νευρολογικών διαταραχών και του διαβήτη.
Τα μούρα είναι στην εποχή τους, και εάν είχατε την τύχη να βρείτε μουριά, ελπίζω να γευτήκατε αυτό το μαγικό φρούτο απευθείας από το δέντρο. Σε βόλτα με τα παιδιά μου, ανακάλυψα υπερφορτωμένη μουριά, κι αφού έφαγα αρκετά, άρχισα να σκέφτομαι πως θα μαζέψω κι άλλα για το σπίτι... Όποιος ζορίζεται, γίνεται κι εφευρετικός όμως, και πάλι καλά που είχαμε μαζί μας το σκυλάκι μας, επειδή τελικά χρησιμοποίησα τα σακουλάκια που κουβαλάμε μαζί για τα 'απορίμματα' της, και τα γέμισα υπέροχα, ώριμα μούρα!


Πάμε στο δεύτερο μαγικό συστατικό: η σκόνη baobab. Superfood από τα λίγα, με τεράστια ποσότητα βιταμίνης C, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικό, ιδανικό για εγκύους και νέες μητέρες. Το φρούτο του δέντρου Μπαομπαμπ-'Το δέντρο της ζωής ' το ονομάζουν στην Αφρική-είναι το μόνο φρούτο στον κόσμο που αποξηραίνεται φυσικά, στο κλαδί.
Πως μου ήρθε τώρα και χρησιμοποίησα αυτήν την σούπερ-σκόνη; Θα σας εξηγήσω αμέσως! Ο πατέρας μου, καταγόταν από το Σουδάν. Η οικογένεια μου έζησε εκεί για αρκετά χρόνια πριν γεννηθώ εγώ όμως. Κι ενώ δεν το έχω επισκεφτεί ποτέ, γνωρίζω και λατρεύω τις γεύσεις του από μικρή, μιας και όλο και κάποιος μας έστελνε ή έφερνε τοπικές λιχουδιές, και η μαγειρική στο σπίτι μας επίσης είχε πολλές επιρροές από την Αβυσσινέζικη κουζίνα που επικρατεί στο Χαρτούμ.


Μια από αυτές τις λιχουδιές, ήταν και τα gongole. Κάτι ξερά άσπρα 'βοτσαλάκια', που έβγαιναν μέσα από έναν μεγάλο καρπό σε σχήμα μπάλας του rugby, τα οποία έγλειφες μέχρι να φτάσεις στο μαύρο σκληρό κουκούτσι. Τα τρώγαμε πάντοτε βλέποντας τηλεόραση, και μας ενθουσίαζε η γλυκόξυνη φρουτένια γεύση τους.
Μεγαλώνοντας, αποκτούσα μια σακούλα όλο και πιο σπάνια-ευχαριστώ Κολέτ, ευχαριστώ Άννα, σας λατρεύω για αυτό το πολύτιμο δώρο-και να φανταστείτε τα τελευταία χρόνια τα έκρυβα από τα παιδιά μου, για να τα φάω μόνη μου! Αυτό θα πει να τρώει η μάνα και του παιδιού να μην δίνει...
Είχα τρελαθεί να τα ψάχνω στο διαδίκτυο, θέλοντας να βρω μια άκρη για να τα παραγγείλω κάπως, αλλά η ονομασία 'gongole' δεν έβγαζε κάτι αντίστοιχο.


Μια μέρα όμως, στο σπίτι της ξαδέρφης μου Εβίνας στο Λονδίνο, μου έδωσε να δοκιμάσω μια superfood σκόνη, που έβαζε κάθε μέρα στο γιαούρτι της, και μόλις δοκίμασα πήγα πραγματικά να κλάψω από συγκίνηση, γιατί μόλις είχα ανακαλύψει τι στο καλό είναι τα gongole!
Τα φρούτα του δέντρου Μπαομπάμπ-ξέρετε, αυτά τεράστια αφρικάνικα δέντρα από τον Μικρό Πρίγκηπα! Φυσικά είχα δει την ίδια σκόνη σε βιολογικές αγορές, μαζί με όλες τις αντίστοιχες, και ποτέ δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα με τα gongole. Από τότε, εκτός του ότι την τρώω με το κουτάλι-προσοχή, έχω πάει να πνιγώ πολλές φορές, γιατί είναι πολύ λεπτή-την βάζω σε όλους τους χυμούς και τα smoothies μου.


Μέλι κουμαριάς: αυτό το πικρούτσικο μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι διουρητικό, και περιέχει το χαμηλότερο ποσοστό γλυκόζης από όλα τα υπόλοιπα μέλια. Λατρεύω την γεύση του, και πάντοτε έχω ένα βάζο με αυτό το μέλι στο ντουλάπι μου.
Μπανάνα: τι να πω τώρα; Πάνω κάτω ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και βιταμίνες το γνωρίσουμε όλοι. Μας δίνουν ενέργεια, κάνουν καλό στον εγκέφαλο, στα μάτια, στα κόκαλα, στα νεφρά, στο στομάχι...και που δεν κάνουν! Αυτό που δεν γνώριζα μέχρι πρόσφατα είναι ότι ενώ γενικά πρέπει να τις τρώμε ώριμες γιατί τότε έχουν τα περισσότερα οφέλη, όταν τις τρώμε πιο άγουρες, έχουν κάποια άλλα οφέλη. Οπότε η μπανάνα καλύπτει όλα τα γούστα, και για εμένα είναι ένα φανταστικό φρούτο, που δίνει και τέλεια γεύση στα γλυκά.


Γιαούρτι: στραγγιστό, ελληνικό γιαούρτι. Δεν θα πω πολλά ούτε κι εδώ: πρωτείνη, προβιοτικά, ασβέστιο, ιώδιο για καλή λειτουργία του θυρεοειδούς μας, ποτάσσιο που ισορροπεί το σόδιο στο σώμα μας. Το 'Greek yoghurt' θεωρείται πλέον μία από τις πιο πολύτιμες τροφές, και έχει γίνει διάσημο σε όλον τον πλανήτη.


Αυτά τα-καθόλου-λίγα είχα να πω για αυτό το τέλειο σε γεύση αλλά και οφέλη smoothie, εάν δεν έχετε όλα τα υλικά, αυτοσχεδιάστε φυσικά-μπορείτε να προσθέσετε όποια σκόνη υπερτροφής θέλετε-αρκεί να σας αρέσει η γεύση της, κι όποιο μέλι θέλετε, ή να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας ή σιρόπι αγαύης. Θα σας πω όμως, ότι το ήπια όλο μόνη μου το πρωί-έφτανε για 2 άτομα εύκολα-και μέχρι νωρίς το απόγευμα δεν ένιωσα ούτε ελάχιστη πείνα. Τόσο χορταστικό είναι!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα ώριμα μούρα
  • 1 μεγάλη μπανάνα
  • 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κγ μέλι κουμαριάς
  • 2-3 κγ σκόνη Baobab
  • 1/2 κούπα πάγο προαιρετικά 

     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Αρχικά τοποθετήστε τα μούρα σας σε ένα μεγάλο μπολ με νερό. Προσθέσετε στο νερό, λίγο ξύδι ή λεμόνι που ενδείκνυται για ώστε να 'καθαρίσουν' από επιβλαβείς ουσίες-αφήστε τα μέσα για περίπου 20 λεπτά, και μετά ξεπλύντε τα πολύ καλά με άφθονο νερό. Αφαιρέστε τα κοτσάνια τους ένα ένα. Κρατήστε μερικά ολόκληρα για γαρνιτούρα.
  2. Ξεφλουδίστε την μπανάνα, και κόψτε την σε κομμάτια με το χέρι σας.
  3. Τοποθετήστε όλα τα υλικά μαζί-μπανάνα, γιαούρτι, μούρα, σκόνη baobab και μέλι-στο μπλέντερ ή το μούλτι σας. Χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά, και σερβίρετε σε ποτήρια.
  4. Γαρνίρετε με μερικά μούρα κι έξτρα μέλι το κάθε ποτήρι, και πιείτε το smoothie σας αργά αργά, απολαμβάνοντας κάθε γουλιά!





Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake