Translate

Τάρτα με Φράουλες και Κεράσια


Αυτήν την εποχή, μπορούμε να βρούμε τα ωραιότερα φρούτα. Φράουλες, κεράσια, βερύκοκα, ακόμα και ροδάκινα! Τα παιδιά μου μόλις είδαν κεράσια στο σούπερ μάρκετ ενθουσιάστηκαν, και φύγαμε με 2 κιλά περίπου-γέμισαν μόνα τους την σακούλα... Οι φράουλες βρίσκονται σταθερά στο σπίτι εδώ και καιρό, οπότε σκέφτηκα την Κυριακή που μας πέρασε να φτιάξω ένα εύκολο γλυκό με αυτά τα αγαπημένα-όλων μας-φρούτα.


Ψάχνοντας τα βιβλία μου, βρήκα την κλασική, αμερικάνικη συνταγή για 'Fresh Strawberry Pie', στο
λατρεμένο 'Joy of Cooking'-μια από τις 'Βίβλους' της κουζίνας των ΗΠΑ.
Εννοείται ότι την 'πείραξα' λιγάκι, πρόσθεσα τα κεράσια ενώ η συνταγή είναι για φράουλες κι άλλα berries όπως σμέουρα-raspberries, πρόσθεσα χυμό λάϊμ, αντί για ζάχαρη χρησιμοποίησα μόνο ζάχαρη καρύδας, και η βάση της τάρτας ήταν έτοιμη, ψυγείου. Φυσικά και μπορείτε να φτιάξετε την αγαπημένη σας βάση για τάρτα ή αυτήν εδώ, που είναι πανεύκολη!


Να πω ότι η ζάχαρη καρύδας-την βρίσκετε πια και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλα τα βιολογικά καταστήματα-είναι τέλεια για όλων των ειδών τα γλυκά, έχει υπέροχο άρωμα, οι ζύμες βγαίνουν τραγανές-η μαύρη ζάχαρη δεν έχει αυτήν την ιδιότητα λόγω της μελάσας που περιέχει-και το καλύτερο; Ο γλυκαιμικός δείκτης της είναι 35, ενώ της κρυσταλλικής κυμαίνεται από 65-100! Περιέχει μέταλλα-36 φορές περισσότερο σίδηρο από την μαύρη ζάχαρη-βιταμίνες, αμινοξέα, και το ότι είναι 100% φυσικό προϊόν, την καθιστά ιδανική για κατανάλωση από όλους μας, και τέλειο αντικατάστατο της κρυσταλλικής. 


Την έχω δοκιμάσει σχεδόν στα πάντα, και έχω να πω ότι κάποιες συνταγές μου, βγήκαν ακόμα πιο νόστιμες με αυτήν! Τρώμε που τρώμε το γλυκάκι μας, ας το κάνουμε όσο μπορούμε πιο υγιεινό. Θα έλεγα όταν την χρησιμοποιείτε, απλώς να βάζετε λίγη ποσότητα παραπάνω από αυτήν που αναφέρει η συνταγή σας, επειδή είναι ελάχιστα πιο 'άγλυκη'.


Δεν θα πω άλλα, απλώς δοκιμάστε αυτήν την τάρτα, φτιάχνεται πολύ εύκολα και τρώγεται πολύ ευχάριστα μιας και περιέχει στην όλη την φρεσκάδα των φρούτων-είναι ιδανικό γλυκό για να συνοδεύσει ένα πλούσιο γεύμα. Σερβίρετε με ξύσμα από λάϊμ, φρέσκια σαντιγί, και λίγα φυλλαράκια φρέσκιας μέντας ή δυόσμου.



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 έτοιμη βάση για τάρτα
  • 500 γρ φράουλες
  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 λεμόνι
  • 1 μοσχολέμονο-lime
  • 1 κούπα ζάχαρη καρύδας ή μαύρη ζάχαρη
  • 1/4 κούπας corn flour
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 30 γρ βούτυρο
      Προαιρετικά:
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • λίγα φύλλα δυόσμου ή μέντας
  • λίγο ξύσμα λάϊμ 


Η Στέλλα μου, που πάντοτε χαίρεται να βοηθάει με την αφαίρεση των κουκουτσιών! 

      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Αρχικά, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βγάλτε την έτοιμη βάση τάρτας από το ψυγείο, κι αφήστε την για 20-30 λεπτά να ξεπαγώσει. Μετά, στρώστε την σε ταρτιέρα-και στα πλάγια-και τρυπήστε σε τακτά διαστήματα με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε την στον φούρνο για 25 περίπου λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε την από τον φούρνο, κι αφήστε την στην άκρη να κρυώσει. 
  2.  Πλύντε τα φρούτα σας με άφθονο δροσερό νερό, αφήστε τα να στραγγίσουν, και στεγνώστε τα πολύ καλά τοποθετώντας τα επάνω σε χαρτί κουζίνας ή σε μια πετσέτα. 
  3. Βγάλτε τα κουκούτσια από τα κεράσια-βοηθάει πολύ το ειδικό μηχάνημα φυσικά-κόψτε τα κοτσάνια από τις φράουλες, και τις πιο μεγάλες, κόψτε τις στην μέση. Ενώστε όλα τα φρούτα μαζί με ένα μεγάλο μπολ. 
  4. Αφαιρέστε 2 κούπες φρούτα, και πολτοποιήστε τα στο μούλτι. 
  5. Στίψτε το λάϊμ και το μισό λεμόνι σε ένα μπολ, και σουρώστε τον χυμό τους. 
  6. Σε ένα κατσαρολάκι, ενώστε την ζάχαρη καρύδας, το κορν φλάουρ, το αλάτι, κι ανακατέψτε τα με αυγοδάρτη μεταξύ τους. Προσθέστε το νερό, ανακατέψτε καλά, και τέλος προσθέστε τα λιωμένα φρούτα και τον χυμό. Ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά, φέρτε τα σε βράση, και σιγοβράστε για 1 λεπτό. Η σάλτσα θα πήξει αισθητά. 
  7. Ρίξτε μέσα στην βάση της τάρτας τα μισά από τα φρούτα σας, περιχύστε με αντίστοιχη ποσότητα από την σάλτσα, και κουνήστε απαλά την ταρτιέρα, ώστε να επικαλυφθούν καλά τα φρούτα. Προσθέστε και τα υπόλοιπα φρούτα, την υπόλοιπη σάλτσα, κουνήστε ξανά, και τοποθετήστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. 
  8. Ιδανικά, σερβίρετε την ημέρα που το φτιάξατε, αφού το έχετε πασπαλίσει με λίγο ξύσμα από το λάϊμ, κομμένα φύλλα δυόσμου και σαντιγί. 




Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake