Translate

Κέικ με Σταφύλια και Γιαούρτι

Η αγαπημένη μου εποχή είναι για πολλούς λόγους, χωρίς καμία αμφιβολία, το καλοκαίρι. Ένας από αυτούς, είναι κι όλα τα υπέροχα φρούτα που έρχονται μαζί με αυτό. Από την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο, η φύση οργιάζει, προσφέροντας μας πάρα πολλά, υπέροχα, νόστιμα φρούτα: φράουλες, κεράσια, βύσσινα, βερύκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια, σύκα, σταφύλια.
Ο χειμώνας πάλι, περιορίζεται περίπου στα εξής τέσσερα: πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ.
(Δεν θα μετρήσω τα λεμόνια που τόσο αγαπώ, γιατί μιλάω για τα φρούτα που τρώμε μόνα τους, κι όχι με το φαγητό. Στα καλοκαιρινά, δεν μέτρησα την ντομάτα, κι ας τρώγεται μόνη της...Είμαι ζυγός, οπότε η δικαιοσύνη πάνω απ' όλα!).

Ήρθε το φθινόπωρο λοιπόν, και τα τελευταία καλοκαιρινά φρούτα μας κλείνουν το μάτι. Τα σταφύλια είναι σίγουρα αυτά που κερδίζουν τον τίτλο: 'Last of the Mohecans', μιας και πραγματικά είναι τα τελευταία από τα καλοκαιρινά φρούτα! Υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες στις αγορές, και ποτέ δεν μπορώ να τους αντισταθώ. Καταλήγοντας πάντοτε με 3-4 είδη να κάθονται στο ψυγείο μου, σκέφτομαι τι γλυκό θα μπορούσα να τα κάνω. Γλυκό του κουταλιού σταφύλι φτιάχνω κάθε χρόνο, γιατί μαζί με το βύσσινο, είναι τα πιο αγαπημένα μου, οπότε είπα να δοκιμάσω κάτι νέο.
Αποφάσισα λοιπόν, να τους αφιερώσω έστω κι ένα απλό κέικ. Το κέικ αυτό μπορώ υπερήφανα να πω ότι 'έβγαλα' από το μυαλό μου, και το ίδιο υπερήφανα ότι είναι πολύ αρωματικό και νόστιμο!

Θα μπορούσε να λέγεται και 'κέικ 50-50' , μιας κι έχω σπάσει τα υλικά σε μισά: μισή κούπα ζάχαρη-μισή πετιμέζι, μισό βούτυρο-μισό ελαιόλαδο. 
Το κέικ αυτό είναι πολύ αρωματικό κι ιδιαίτερο: το ίδιο το κέικ είναι όσο πρέπει γλυκό, και τα σταφύλια του δίνουν σε κάθε μπουκιά, την δροσιά και την γλύκα τους. Καμιά φορά τα πειράματα και πετυχαίνουν, και σε εκπλήσσουν ευχάριστα!

     ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ σταφύλια-από όποια ποικιλία θέλετε, αλλά χωρίς κουκούτσια.
  • 4 αυγά
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/2 κούπα πετιμέζι
  • 125 γρ βούτυρο
  • 1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα γλυκό κόκκινο κρασί
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 λεμόνι-1 κσ περίπου
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 2 κγ baking powder 
  • 1 κγ κανέλα
     Για το γλάσο:
  • 4 κσ άχνη
  • 4 κγ γλυκό κόκκινο κρασί
  • 1/4 κγ κανέλα


    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στην μέση-τύπου bunt. Εδώ χρησιμοποίησα μια χαμηλή, με αποσπώμενο πάτο. Μπορείτε όμως να το ψήσετε και σε απλή, στρογγυλή φόρμα.
  2. Πλύντε καλά το σταφύλι σας, αφαιρέστε τις ρόγες από τα κοτσάνια, και αφήστε τις σε σουρωτήρι.
  3. Στον κάδο του μίξερ, ενώστε την ζάχαρη, το πετιμέζι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά-3-4 λεπτά. 
  4. Σε ένα μπολ, ενώστε καλά το αλεύρι με το baking powder και την κανέλα. 
  5. Προσθέστε στο μίξερ το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά και τις βανίλιες. Χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν, και προσθέστε το γιαούρτι. 
  6. Χτυπήστε ακόμα λίγο, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά μεταξύ τους. Τέλος, προσθέστε το γλυκό κρασί και το αλεύρι, και χτυπήστε για πολύ λίγο, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. 
  7. Ρίξτε μέσα το σταφύλι και ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα. Αδειάστε την ζύμη στην φόρμα, και ισιώστε την λίγο με την σπάτουλα. 
  8. Ψήστε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά το κέικ, και να βγαίνει καθαρή οδοντογλυφίδα που θα το τρυπήσετε. Εάν η φόρμα σας είναι πιο βαθιά, θα χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα-50 λεπτά πχ. Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο, και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Όταν είναι έτοιμο, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να το ξεκολήσετε απαλά από το κέντρο της φόρμας, κι αναποδογυρίστε το σε πιατέλα με προσοχή. 
  9. Φτιάξτε το γλάσο ενώνοντας τα υλικά σε ένα μπολάκι, κι ανακατεύοντας τα με ένα πιρουνάκι. Θέλουμε το γλάσο να είναι ρευστό όσο πρέπει, ώστε να απλώνεται εύκολα στο κέικ.
  10. Ρίξτε γλάσο πάνω στην επιφάνεια του με ένα κουταλάκι, και γαρνίρετε με μερικές ρόγες σταφύλι. Το κέικ σας είναι έτοιμο!  



Comments

  1. Η εικόνα μιλάει από μόνη της!!!
    Εξαιρετικά υλικά και τέλειος συνδυασμός!!!
    Υπέροχο Μαριλίτα :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο! Πρέπει να το δοκιμάσεις ;)

      Delete
  2. τελειο!!! μ αρεσει το πετιμεζι μεσα στο κεικ!!

    ReplyDelete
  3. Το έφτιαξα, πολύ νόστιμο και πρωτότυπο αλλά βγήκε πολύ υγρό το εσωτερικό - σαν λάσπη. Τι έκανα λάθος??

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake