Translate

Φασόλια Φούρνου με Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Τα φασόλια αλλιώς! Μεγάλη φαν των φασολιών δεν είμαι, οπότε πάντοτε ψάχνω για εναλλακτικές συνταγές τους που ίσως με κερδίσουν περισσότερο από μια φασολάδα για παράδειγμα. Αυτήν την συνταγή την ανακάλυψα χαζεύοντας το διαδίκτυο, και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Την έφερα στα μέτρα μου, και την δοκίμασα. Αποτέλεσμα; Ένα υπέροχο, πλούσιο κι αρωματικό πιάτο με φασόλια, που αγάπησε όλη η οικογένεια. Καραμελωμένα κρεμμύδια, φασόλια που λιώνουν στο στόμα και τυρί...Το δεντρολίβανο στην αρχική συνταγή ήταν φρέσκο θυμάρι, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ότι εσείς προτιμάτε.
 Αυτό το φαγητό, θα πρότεινα να το σερβίρετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα κι ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, πχ της ποικιλίας Ασύρτικου, όπως το Νυχτέρι από την Σαντορίνη.


      ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ λευκά φασόλια
  • 4-5 κρεμμύδια ξερά μεγάλα
  • 1 κσ ξερό δεντρολίβανο ή 1/2 φρέσκα φύλλα
  • 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών
  • 200 γρ τριμμένο τυρί-αλμυρούτσικο, που να λιώνει όμως: κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα ή και μείγμα 4 τυριών για πιο απαλή γεύση.


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Μουλιάστε αποβραδίς τα φασόλια σε μπόλικο δροσερό νερό. Πριν τα μαγειρέψετε, αλλάξτε το νερό τους και ξεπλύντε τα καλά. 
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα μεσαίο πυρέξ.
  3. Καθαρίστε και κόψτε τα κρεμμύδια σε φέτες. Σε βαθύ τηγάνι, τοποθετείστε το ελαιόλαδο, ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά, και προσθέστε τα κρεμμύδια. Χαμηλώστε την φωτιά σε χαμηλή, και αφήστε τα να μαγειρευτούν-ανακατεύοντας τα κάπου κάπου-μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα-25-30 λεπτά περίπου.  
  4. Τοποθετείστε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει, και φέρτε τα σε βράση. Βράστε τα για 20-25 λεπτά. Θέλουμε τα φασόλια να μαλακώσουν, αλλά και να 'κρατάνε'. Σουρώστε τα, κι αφήστε τα στην άκρη.
  5. Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια, προσθέστε το δεντρολίβανο κι ανακατέψτε τα. Στρώστε στο πυρέξ σας το 1/3 περίπου των κρεμμυδιών, μετά τα μισά φασόλια, προσθέστε λίγο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και το μισό τυρί. Επαναλάβετε, προσθέτοντας τα υπόλοιπα κρεμμύδια και φασόλια, αλατοπίπερο, και τελειώνοντας με το υπόλοιπο τυρί. Προσθέστε μερικά ακόμα φύλλα δεντρολίβανου, και περιχύστε όλο το φαγητό με τον ζωμό λαχανικών. 
  6. Ψήστε για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Βγάλτε από τον φούρνο, κι αφήστε το να κρυώσει για 5-10 λεπτά μέχρι να το σερβίρετε. 


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake