Translate

Ρεβύθια Μεθυσμένα

Ο καιρός πραγματικά άρχισε να θυμίζει χειμώνα. Back to basics λοιπόν...
Ρεβύθια, ντομάτες, μπύρα και μπαχαρικά. Α! Κι ένα μυρωδικό:δάφνη. Τόσο απλό.

Απλό στην προετοιμασία του, απλό και στην γεύση του, αλλά πολύ νόστιμο.
Βράζετε πρώτα για λίγο τα ρεβύθια,
τοποθετείτε όλα τα υλικά μαζί μέσα στην γάστρα σας, τα ξεχνάτε για περίπου δυό ωρίτσες, και μετά...γλύφετε τα δάχτυλα σας τρώγοντας αυτό το τίμιο φαγητό μαζί με ρύζι ή φρέσκο ψωμάκι.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οπότε...ορίστε και η συνταγή.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο ρεβύθια-1/2 κιλό 
  • 1 μεγάλο μπουκάλι μπύρας-0.5lt
  • 3-4 ώριμες ντομάτες
  • 1 κουτάκι ντομάτα στον τρίφτη-250 γρ περίπου
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κγ από μπαχαρικά σε σκόνη: κουρκουμά, πάπρικα καυτερή ή καγιέν, κόλιαντρο
  • 1 κγ κόλιαντρο ολόκληρο-τα σποράκια
  • 1-2 καυτερές πιπεριές αποξηραμένες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κούπα νερό
  • χοντρό αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ετοιμάζουμε τα ρεβύθια αποβραδίς: τα καθαρίζουμε από τυχόν πέτρες ή χαλασμένα ρεβύθια, και τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ-σαλατιέρα, με άφθονο νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη νύχτα, και τα ξεπλένουμε πολύ καλά πριν τα μαγειρέψουμε. 
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 250 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστούμε μια μεγάλη γάστρα-οι χρόνοι ψησίματος και το υγρό που χρειάζεται διαφέρουν ανά γάστρα, κι εξαρτώνται πολύ κι από το υλικό της. Εδώ χρησιμοποίησα μια μεγάλη εμαγιέ. 
  3. Τοποθετούμε τα ρεβύθια σε κατσαρόλα με πολύ νερό, και τα βράζουμε για 20-25 λεπτά. Τα στραγγίζουμε. 
  4. Όση ώρα βράζουν, πλένουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις ντομάτες. Ενώνουμε όλα τα μπαχαρικά σε ένα μπολάκι και τα ανακατεύουμε καλά. 
  5. Τοποθετούμε τα ρεβύθια μέσα στην γάστρα, και προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και την μπύρα. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, το νερό, τα φύλλα δάφνης και τις καυτερές πιπεριές ολόκληρες ή κομμένες σε μικρά κομματάκια εάν θέλουμε πολύ πικάντικο το φαγητό μας. 
  6. Αναδεύουμε απαλά την γάστρα να πάνε όλα τα υλικά παντού, και προσθέτουμε από πάνω τις ροδέλες ντομάτας, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φαγητού. Προσθέτουμε χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσέχοντας να ρίξουμε το αλάτι πάνω στις ντομάτες κι όχι μέσα στο φαγητό. 
  7. Κλείνουμε την γάστρα με το καπάκι, τοποθετούμε το φαγητό στον φούρνο για 25 λεπτά, και μετά από αυτόν το χρόνο, τον χαμηλώνουμε στους 180. Ψήνουμε για περίπου 2 ακόμα ώρες, ελέγχοντας για υγρά μετά την 1 ώρα. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα ρεβύθια είναι πολύ μαλακά, και έχει μείνει και λίγη σαλτσούλα. 
  8. Συνδυάστε/απολαύστε το με ρύζι-εδώ έχω χρησιμοποιήσει το υπέροχο μανιταροπίλαφο από τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, που μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ.-και με μια παγωμένη μπύρα.  



Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake