Translate

Cheesecake με Μυζήθρα και Μύρτιλα

Όταν βρήκα μύρτιλα-ή blueberries-μπροστά μου στο σούπερ μάρκετ, τα πήρα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι νόστιμα, ευεργετικά-βόμβες υγείας τα λένε οι Αμερικάνοι-και κάτι θα έβρισκα να τα κάνω σίγουρα.
Επειδή όμως σας έχω προτείνει συνταγή για κεκάκια με μύρτιλα στο παρελθόν, μου πήρε πολύ χρόνο-και σκέψη-μέχρι να αποφασίσω τι θα ήταν αυτό το κάτι!
Κατέληξα σε ένα cheesecake, μιας και είχα στο ψυγείο υπέροχη μυζήθρα, και τα υπόλοιπα υλικά που χρειαζόμουν, και τα μύρτιλα 'κρατάνε' πολύ καλά στο ψήσιμο. Αυτό το γλυκό είναι 100% επινόηση του μυαλού μου, και πραγματικά βγήκε πολύ καλό! Αρωματικό, με πολύ τραγανή μπισκοτένια κρούστα, και αρκετά ελληνική γεύση. Η βρώμη στην κρούστα, το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και η μυζήθρα (Κάσου, όχι ότι κι ότι), ενώθηκαν σε ένα νόστιμο κι αλλιώτικο cheesecake.
Και μιας και είναι η ημέρα των απανταχού ερωτευμένων σήμερα, γιορτάστε το με αυτό το βελούδινο κι ελαφρύ γλυκό!

      ΥΛΙΚΑ:

      Για την βάση:
  • 1 κούπα βρώμη
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 100 γρ βούτυρο
      Για την γέμιση:
  • 300 γρ μυζήθρα
  • 300 γρ cream cheese
  • ξύσμα από 1 λεμόνι-1 γεμάτη κσ περίπου
  • 2-3 κγ χυμό λεμονιού
  • 1 κσ καλά γεμάτη μέλι
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 βανίλια ή 1/2 κγ εκχύλισμα
  • 250 γρ μύρτιλα-περίπου 2 κουτάκια


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλύντε καλά τα μύρτιλα, και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή σε μια πετσέτα.
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο ταψί ή πυρέξ, μεσαίου μεγέθους. Λαδώστε το ελαφρά με ένα πινέλο.
  3. Ενώστε σε ένα μεγάλο μπολ την βρώμη, το αλεύρι και την ζάχαρη. Ανακατέψτε τα καλά με ένα μεγάλο πιρούνι. Λιώστε σε κατσαρολάκι το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, και χύστε το πάνω στο μείγμα της βρώμης. Ανακατέψτε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά με το βούτυρο, και στρώστε όλο το μείγμα στο ταψί. Πατικώστε το ελαφρά, και ψήστε για 10 λεπτά. Βγάλτε το από τον φούρνο, κι αφήστε το να κρυώσει ελαφρά, μέχρι να φτιάξετε την γέμιση. 
  4. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  5. Στο μπολ του μίξερ, ενώστε τα τυριά με το ξύσμα, το μέλι και την ζάχαρη. Χτυπήστε για 4-5 λεπτά, και προσθέστε τα αυγά και την βανίλια. Ανακατέψτε με την σπάτουλα κάπου κάπου.  Όταν έχετε ένα ενιαίο μείγμα, προσθέστε και τον χυμό λεμονιού, και χτυπήστε λίγο ακόμα. Το μείγμα σας θα είναι αφράτο. 
  6. Ρίξτε το μείγμα πάνω από την βάση, και απλώστε το απαλά με μια σπάτουλα να είναι ομοιόμορφο. Τοποθετήστε τα μύρτιλα πάνω στο μείγμα, ρίχνοντας τα ένα ένα με τα χέρια σας με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Κατά το ψήσιμο, βουλιάζουν μέσα στο γλυκό όσο πρέπει, οπότε δεν χρειάζεται να τα πιέσετε καθόλου.
  7. Ψήνετε για 35 λεπτά, και βγάζετε το γλυκό από τον φούρνο. Φυσιολογικά θα κάνει κάποιες ρωγμές στην επιφάνεια του. (Εάν θέλετε να τις αποφύγετε, μπορείτε να το ψήσετε στους 160 για 30 λεπτά, και μετά να σβήσετε τον φούρνο και να το αφήσετε μέσα με μισάνοιχτη πόρτα για 20 λεπτά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο όλη αυτή η αναμονή, αλλά εάν θέλετε τέλεια εμφάνιση, ίσως την προτιμήσετε.)
  8. Βγάζετε από τον φούρνο, και αφήνετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει το γλυκό. όταν φτάσει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, το τοποθετείτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το φάτε. Τρώγεται κρύο! 


Comments

  1. Συγχαρητήρια για την συνταγή! Είμαστε παραγωγοί μύρτιλλου και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν βλέπουμε συνταγές με αυτό το υπέροχο φρούτο.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake