Translate

Χοιρινό στην Γάστρα με Πάπρικα


Πριν από λίγο καιρό, γνώρισα ένα γλυκό κορίτσι, την Λένα. Η Λένα έχει αναλάβει μαζί με τον αδερφό της Νότη, την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία παράγει Ελληνικές παραδοσιακές σαλάτες, και φέρει το όνομα της: Σαλάτες Λένα.
Με εντυπωσίασε πως ένα τόσο νέο κορίτσι έχει αφοσιωθεί στο να αναπτύξει την εταιρεία που ξεκίνησε ως οικοτεχνία ο πατέρας του, με τόσο ζήλο και αγάπη για αυτό που κάνει! Αυτά τα αδερφάκια, έχουν λόξα με την αναζήτηση νέων γεύσεων που θυμίζουν Ελλάδα...
Οι έτοιμες σαλάτες δεν ήταν ποτέ μέσα στις προτιμήσεις μου, και όμως, όταν δοκίμασα τις εξαιρετικές και gourmet γεύσεις της Λένας, ξετρελάθηκα: πάπρικα, μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και μέλι, κοπανιστή, Ρώσικη σαλάτα, χούμους, τυροσαλάτα με ελιά, και Ουγγαρέζα με αλλαντικά Κρήτης ήταν μερικές από τις αγαπημένες μου... Να μην σας πω για τα απίθανα antipasti τους κιόλας, όπως τις κόκκινες cherry πιπερίτσες γεμιστές με τυρί, που είναι τόσο πικάντικες όσο πρέπει και απίθανες... Όπως λέει και η ίδια η Λένα στο site τους: "Οι γεύσεις μας κλείνουν μέσα τους γεύσεις και μυρωδιές απο την ελληνική γη 
και παράδοση. Μαζέψαμε όλα τα στολίδια της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας 
και δημιουργήσαμε πραγματικές απολαύσεις, με τα πιο αγνά και φρέσκα υλικά."
Κάτι ακόμα που με εντυπωσίασε και παράλληλα με ιντρίγκαρε μιλώντας με την Λένα, ήταν ο ενθουσιασμός της όταν μου περιέγραψε πόσα φαγητά μπορείς να μαγειρέψεις χρησιμοποιώντας τις σαλάτες και τις σάλτσες της.
 Αποφάσισα λοιπόν να δοκιμάσω κι εγώ να φτιάξω ένα φαγητό δικής μου έμπνευσης χρησιμοποιώντας την Πάπρικα της Λένας, και αποζημιώθηκα από το αποτέλεσμα... Ένα φαγητό λουκούμι, που έλιωνε στο στόμα, με υπέροχη γεύση πάπρικας. Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις γλυκοπατάτες με γλυκιά κολοκύθα-θα ταιριάζει το ίδιο πολύ.
Συνόδευσα αυτό το φαγητό με ένα απλό βραστό κριθαράκι. Θα σας πρότεινα να το φτιάξετε μια Κυριακή, ώστε να έχετε την πολυτέλεια να το αφήσετε να σιγοψηθεί και να μελώσει για περίπου τρεις ώρες...



     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό περίπου χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 160 γρ έτοιμη sauce πάπρικας 
  • 2-4 καρότα
  • 4 ώριμες ντομάτες ή ένα μεγάλο πακέτο ντοματίνια
  • 2 κρεμμύδια
  • 2-3 γλυκοπατάτες
  • 1 κγ πάπρικα σε σκόνη (καπνιστή ιδανικά, αλλά και γλυκιά ταιριάζει)
  • 1 κγ σπόροι κόλιανδρου
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 κσ ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι




     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 220-240 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία εξαρτάται από το υλικό της γάστρας σας-οι πήλινες θέλουν υψηλότερη από τις μεταλικές ή εμαγιέ, οπότε υπολογίστε αναλόγως.
  2. Ξεπλύντε καλά το χοιρινό σας, και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ. Αλείψτε το καλά με την sauce πάπρικας, και προσθέστε την πάπρικα σε σκόνη, το κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε το καλά και τοποθετήστε το μέσα στην γάστρα.
  3. Καθαρίζετε και κόβετε όλα τα λαχανικά: τα καρότα σε ροδέλες, τις πατάτες κυδωνάτες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες στα τέσσερα. Αφαιρείτε και τα κοτσάνια του μαϊντανού, και τον χοντροκόβετε.
  4. Τοποθετείτε όλα τα λαχανικά πάνω από το κρέας, και περιχύνετε με το κρασί και το νερό. Προσθέτετε αλάτι-χοντρό ιδανικά-και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη έξτρα πάπρικα σε σκόνη, και τοποθετείτε στον φούρνο.
  5. Μετά από μια, μιάμιση ώρα ψησίματος, ανοίγετε την γάστρα, και ανακατεύετε το φαγητό απαλά. Τοποθετείτε ξανά στον φούρνο για μια τουλάχιστον ώρα, μέχρι να μειωθεί αρκετά η σάλτσα και να κόβεται εύκολα το κρέας. 
  6. Σερβίρετε με κριθαράκι ή ρύζι, και λίγη τριμμένη παρμεζάνα εάν θέλετε.


Comments

  1. Τι μου κάνεις πρωί πρωί!! έχω κι εγώ αυτή τη σαλάτα πάπρικας και θα τη δοκιμάσω σήμερα σε κοτόπουλο που θα ψήσω!
    Καλή εβδομάδα

    ReplyDelete
  2. Τι μου κάνεις Μαριλίτα. Νηστεύω!!!!!!!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake