Translate

Pecan Pie


Το απόλυτο παραδοσιακό αμερικάνικο γλυκό. Η φίλη μου η Τζωρτζίνα μου έδωσε πριν από λίγο καιρό φρέσκα καρύδια πεκάν από τα δέντρα που έχει στο εξοχικό της. Η γεύση τους ήταν το λιγότερο υπέροχη! Θα μπορούσα να τα φάω όλα ωμά, αλλά επικράτησε η μανία μου με την κουζίνα, και ενώ είχα αρκετές συνταγές για pecan pies στα-άπειρα-ξένα βιβλία μαγειρικής μου, βρήκα μια τέλεια ιδέα για τον πάτο της πίτας αυτής στο διαδίκτυο, και για την γέμιση 'ένωσα' δύο διαφορετικές συνταγές.
Το αποτέλεσμα ήταν μια σιροπιαστή πίτα, πεντανόστιμη, με μπόλικη κανέλα και καβουρδισμένα πεκάν. Το μόνο 'αρνητικό' που μπορώ να πω για αυτό το γλυκό, είναι ότι κανείς δεν μπόρεσε να φάει μόνο ένα κομμάτι, και επειδή είναι πολύ πλούσιο, όλοι κρατούσαμε τα στομάχια μας μετά!
Οπότε, καταναλώστε με προσοχή, και κρατηθείτε!!!

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 έτοιμη βάση για τάρτα
  • 4 κσ βούτυρο 
  • 4 κσ κανέλα
  • 3/4 κούπας σιρόπι γλυκόζης
  • 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 2 κούπες καρύδια πεκάν



    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Καθαρίζουμε τα πεκάν, πιέζοντας δύο μεταξύ τους. Εάν χρησιμοποιούμε έτοιμα του εμπορίου που είναι αλατισμένα, αφαιρούμε το αλάτι από τα υλικά μας.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε καλά μια μετρίου μεγέθους ταρτιέρα-23 εκατοστών περίπου.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο μας στον φούρνο μικροκυμάτων, ή σε ένα μπρίκι. 
  4. Παίρνουμε την έτοιμη ζύμη μας, και την ξετυλίγουμε  επάνω στον πάγκο της κουζίνας μας. Δεν αφαιρούμε την μεμβράνη που έχει, για να μην κολλήσει επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας. Την ισιώνουμε λίγο με τον πλάστη μας, έτσι ώστε να είναι ομοιόμορφη.  
  5. Αλείφουμε με ένα πινέλο μία περίπου κουταλιά της σούπας από το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με 2 από τις κουταλιές της κανέλας, και απλώνουμε με τα χέρια μας, ώστε να πάει παντού. 
  6. Ξεκινώντας από την μία άκρη της ζύμης, 'ρολάρουμε' σε ένα σφιχτό σπιράλ. Κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1.5 εκατοστού περίπου, και τις τοποθετούμε στην ταρτιέρα, μια μια, ξεκινώντας από το κέντρο.
  7.  Όταν καλύψουμε όλη την ταρτιέρα, πατικώνουμε λίγο την ζύμη με τα χέρια μας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά ανάμεσα στις ροδέλες. Εάν κάπου έχει μείνει μεγάλο κενό, τοποθετήστε από πάνω άλλη μια ροδελίτσα από τις άκρες της ζύμης. Θέλουμε βάση να έχει σχετικά ομοιόμορφο πάχος. Καλύπτουμε όσο μπορούμε και τα πλάγια του σκεύους μας. Όταν τελειώσουμε, το τοποθετούμε στο ψυγέιο, μέχρι να φτιάξουμε την γέμιση μας.
  8. Σε ένα μπολ, ενώνουμε το σιρόπι με την ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. 
  9. Σε ένα μικρότερο μπολ, σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε λίγο. Τα προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης μαζί με την βανίλια, την υπόλοιπη κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά. Θα έχουμε ένα ομογενοποιημένο και πηχτό μείγμα.
  10. Βγάζουμε την ταρτιέρα μας από το ψυγείο, και γεμίζουμε με το μείγμα. Προσθέτουμε τα πεκάν, ένα ένα, ξεκινώντας από το κέντρο, και καλύπτουμε όλη την πίτα. Εάν δεν έχετε χρόνο, απλώς ρίξτε τα πεκάν στην βάση, όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε, και περιχύστε με την γέμιση.
  11. Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά. Όταν βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο θέλουμε να είναι λίγο υγρή στο κέντρο της. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, και σερβίρουμε σε τρίγωνα κομμάτια.










Comments

  1. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με καρύδια κοινά. Εγώ έχω σιρόπια από γλυκά και σκέφτηκα ότι θα του ταίριαζε ένα σιρόπι γλυκού στη θέση της γλυκόζης.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake