Translate

Κουτσομούρες με Salsa


Αυτήν την Πέμπτη αποφάσισα να πάω στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου, και κλασικά γύρισα σπίτι φορτωμένη με υπέροχα λαχανικά και φρούτα. Να πηγαίνετε εαν μπορείτε στις λαϊκές γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί είναι εκεί οι ίδιοι και είναι τέλειο να συζητάς μαζί τους. Εγώ πάντοτε μαθαίνω κάτι καινούριο από αυτές τις συζητήσεις, είτε είναι συνταγή, είτε πληροφορίες για τα ζαρζαβατικά που προμηθεύτηκα που δεν γνώριζα.
Είδα κάτι υπέροχα άγρια πικρά χόρτα λοιπόν στα οποία δεν μπόρεσα να αντισταθώ, και σκεπτόμενη με τι θα τα συνδιάσω, κατέληξα σε αυτές τις- φρεσκότατες-κουτσομούρες. 
Η salsa, ήταν η έμπνευση που μου ήρθε στο σπίτι όμως, όταν έψαξα με το μυαλό μου έναν μη συμβατικό τρόπο να σας παρουσιάσω αυτό το υπέροχο φαγητό ! 
Πάντοτε ζήλευα τον Jamie Oliver που φτιάχνει φρέσκιες 'σάλσες' για περίπου τα πάντα...είπα να φτιάξω κι εγώ την δικιά μου. Έχω να πω ότι τα ψάρια απέκτησαν άλλη γεύση και διάσταση. Η λίγο καυτερή, ξινή και αρωματική salsa τους πήγε πάρα πολυ ! 


      ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό περίπου κουτσομούρες
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 ντομάτα
  • μια πιπεριά, ιδανικά ενώνουμε μισή κόκκινη με μισή κίτρινη
  • 1-2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 κσ κάπαρη
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα του και τον χυμό του
  • 1-2 καυτερές πιπερίτσες
  • μερικά φύλλα από φρέσκια ρίγανη και θυμάρι, δυόσμο και μαϊντανό
  •  αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

       ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα ψάρια μας από τα λέπια και τα εντόσθια τους. Σε τόσο μικρά ψάρια θα βρείτε ότι εάν τραβήξετε τα σπάραχνα μέσα από το μάγουλο τους προσεκτικά, θα βγουν μαζί και όλα τα εντόσθια τους. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν τα νερά τους σε μεγάλο σουρωτήρι.
  2. Πλένουμε τα λαχανικά μας, και κόβουμε τις πιπεριές αφαιρώντας τους σπόρους τους και το λευκό μέρος.
  3. Κόβουμε 6-8 φυλλαράκια από το κάθε μυρωδικό, και τοποθετούμε όλα τα υλικά για την salsa στο μπλέντερ: τις πιπεριές Φλωρίνης, τις χρωματιστές πιπεριές, την κάπαρη, τις καυτερές πιπερίτσες καθαρισμένες από τα κοτσάνια τους, το ξύσμα του λεμονιού, την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό από το λεμόνι μας. Τα αλέθουμε όλα μαζί, όχι να λιώσουν, απλώς να έχουμε ένα μείγμα με χοντροαλεσμένα λαχανικά.
  4. Τοποθετούμε το αλεύρι μας σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε 1 κγ αλάτι, και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε ένα ένα τα ψαράκια στο αλεύρι, και καλύπτουμε καλά και από τις δύο πλευρές.
  5. Σε μεγάλο τηγάνι τοποθετούμε περίπου 2 δάχτυλα ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και τοποθετούμε τα ψάρια 4-5 την φορά- όσα χωράει το τηγάνι μας. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, και μετά τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας.



Comments

  1. Αν μπορείς να το πιστέψεις, δεν έχω φάει κουτσομούρα! Στην οικογένεια δεν είμαστε πολύ των ψαριών (κακώς βέβαια). Η συνταγή σου φαίνεται τόσο λαχταριστή που αδημονώ να τη δοκιμάσω! Φιλιά!

    foodaki.gr

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake