Translate

Ροβίτσα Σούπα


Αρκετά χρόνια πριν, στο σούπερ μάρκετ, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον αυτά τα μικρά πράσινα φασολάκια. Τα αγόρασα ενώ δεν τα είχα ξαναδεί, και επειδή πάντοτε μου αρέσει να δοκιμάζω νέες γεύσεις, τα μαγείρεψα σύμφωνα με τις οδηγίες επάνω στο πακέτο τους. Με αρκετό κρεμμύδι, ρίγανη και λεμόνι. Από τότε η ροβίτσα έγινε ένα από τα αγαπημένα μου όσπρια. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι δεν τα είχα ξαναφάει, και ειδικά στο σπίτι μας, όπου η μητέρα μου, όταν μεγαλώναμε, μας μαγείρευε όσπρια συχνά πυκνά προς μεγάλη μου απογοήτευση!
Όταν το συζήτησα μαζί της, μου είπε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ το συγκεκριμένο όσπριο και με εντυπωσίασε. Αποφάσισα λοιπόν να το συζητήσω με την γιαγιά μου, που τότε πρέπει να ήταν γύρω στα 100. Ούτε εκείνη είχε ξανά-ακούσει το όνομα τους, αλλά μόλις της τα περιέγραψα, με ρώτησε: "Η συνταγή επάνω στο πακέτο περιείχε ντομάτα;"
 Όταν της απάντησα πως όχι, χαμογέλασε πλατιά και μου είπε την δική της ιστορία για την ροβίτσα: "Στην κατοχή, μια καλή μας γειτόνισσα μου έφερε μια μέρα αυτά τα μικρά πράσινα μπιλάκια. Μου είπε ότι είναι πολύ θρεπτικά για τα παιδιά. Βάζω κι εγώ η καλή σου να τα μαγειρέψω, όπως κάνουμε τις φακές, με ντομάτα, σκόρδο, δάφνη. Αυτά 'γίναν μαύρα σαν πίσσα! Πού να τα φάμε! Πώς να τα ταϊσω στα παιδιά; Τα πέταξα στα ζώα της γειτονιάς. Όταν συνάντησα την γετόνισσα, την ρώτησα εάν ήθελε να μας δηλητηριάσει γελώντας, κι εκείνη μου είπε, 'αχ, έβαλες ντομάτα μωρέ; Ποτέ δεν βάζουμε ντομάτα γιατί μαυρίζει' Που να το ξέρω κι εγώ...Το θυμόμασταν για χρόνια και γελούσαμε, αλλά αυτά τα φασολάκια ποτέ ξανά δεν τα αντίκρισα!"
Έτσι λύθηκε το μυστήριο, και έμαθε και η γιαγιά μου πως ονομάζονταν τα μαύρα αυτά φασόλια που πέταξε...
Η ροβίτσα ή αλλιώς mung beans, θεωρείται από τα καλύτερα όσπρια για τον οργανισμό. Είναι πολύ διαδεδομένη στις ασιατικές χώρες, όπου την χρησιμοποιούν ακόμα και για την παρασκευή γλυκών. Δοκιμάστε την, είναι πεντανόστιμη. Και αυτό σας το λέει κάποια που δεν πολυαγαπάει τα φασόλια γενικώς. Εδώ σας δίνω την δική μου εκδοχή αυτής της νόστιμης σούπας.
Τα παιδιά μου πάντως, εάν κάνω καιρό να φτιάξω ροβίτσα, μου την ζητάνε επίμονα...


    ΥΛΙΚΑ:
  • 1 πακέτο ροβίτσα των 500 γρ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • από 2 κγ κόλιαντρο, κουρκουμά και κύμινο σε σκόνη
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε και σουρώνουμε την ροβίτσα. Εάν θέλουμε, την μουλιάζουμε για 20 περίπου λεπτά, αλλά δεν είναι απαραίτητο. 
  2. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Ενώνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με την ροβίτσα, και προσθέτουμε περίπου 2 λίτρα νερό. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά, και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά ακόμα. 
  3. Υπάρχει η προοπτική του να αφαιρέσετε τα φλούδια που θα ανέβουν στην επιφάνεια της σούπας-για να είναι υποτίθεται πιο εύπεπτη-αλλά έχουν υψηλή διατροφική αξία, και για εμένα δεν κάνουν καμία διαφορά, οπότε πλέον δεν τα αφαιρώ.
  4. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε να πάρει-μόλις-μια βράση.
  6. Σερβίρουμε με έξτρα λεμόνι, ρίγανη, και λίγο ακόμα ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο. 

  

Comments

  1. Καλημέρα, τα έχω αγοράσει κι εγώ αλλά ακόμη είναι στο ντουλάπι ίσως αύριο που το πρόγραμμα έχει όσπρια.
    Οι πληροφορίες μου λένε ότι είναι όσπριο που παράγεται στην Νότιο Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία.

    ReplyDelete
  2. Τι ωραία σούπα! Είχα ροβίτσα παλιότερα και ο αγαπημένος μου τρόπος να τρώω τα φασολάκια αυτά ήταν sprouted (δεν είμαι σίγουρη πως λέγεται, να έχουν βγάλει φύτρο;). Ουσιαστικά είναι τα bean sprouts, αλλά στο σπίτι δε θα μεγαλώσουν τόσο ώστε να γίνουν σαν αυτά του εμπορίου. Είναι όμως το ίδιο νόστιμα! Νομίζω θα ξαναπάρω για να δοκιμάσω και τη σούπα αυτή, οι γεύσεις μου ταιριάζουν..!

    ReplyDelete
  3. Τέλεια σουπίτσα, αγαπώ όλα τα όσπρια και δεν τα έχω δοκιμάσει αυτά, αλλά τα έχω δει και εδώ στην αγορά..

    ReplyDelete
  4. Ειναι το σημα κατατεθεν της Καλαματας και παντα μα παντα ξαφριζουν τα τσοφλια και θα βραζουν μεχρι να γινει ενα πηχτος χυλος με τη βοηθεια λιγου αλευριου αραιωμενου με λεμονι

    ReplyDelete
  5. Καλησπέρα κι από μένα!Βρήκα τη συνταγή σου και θυμήθηκα πώς την έκανε η αγαπημένη μου γιαγιούλα και λάτρευα να τρώω αμέτρητες μερίδες σαν παιδάκι!!Την έκανε ακριβώς ίδια!Πηχτή και ταυτόχρονα τόσο γευστική!Θα ήθελα να δώσω ένα τιπ σχετικά με τη ριγανούλα!Συνήθως την προσθέτουμε προς το τέλος,γιατί,όταν βράζει,αρχίζει και πικρίζει!Σ'ευχαριστώ που τη μοιράστηκες μαζί μας!Εβαλα ήδη να φτιάξω!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. https://www.diatrofi.gr/e-foodnews/e-food-%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1/item/%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%AE-%CF%88%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AC/
    Ποιός έκλεψε ποιόν?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το λινκ που επικολλήσατε δεν ανοίγει. Παρ'όλα αυτά, κατάφερα και το βρήκα. Δυστυχώς όχι μόνο έχουν κλέψει αυτήν την συνταγή χωρίς ένα λινκ ή έστω μια αναφορά στον δημιουργό, αλλά έχουν κι άλλες άπο άλλους φίλους bloggers. Είναιν κάτι το οποίο έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές στο παρελθόν, και δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε... Σας ευχαριστώ που το επισημάνατε πάντως.

      Delete
  8. Χθες τα πήρα και σήμερα (με τη συνταγή σου) θα τα μαγειρέψω! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ReplyDelete
  9. Εγώ τα μαγειρεύω πολύ συχνά γιατί μ αυτά μεγάλωσα και θυμάμαι οτι απο μικρή τα ζητούσα....πάντα βάζουμε ντομάτα φρέσκια μέσα και δεν μαύρισε ποτέ.
    Φοβερό με τζιντερ σκόρδο κρεμμύδι ντομάτα κολοκυθάκι . Το συνοδεύω με μπασματι ρύζι ,τόνο και γιαούρτι.
    👌👌👌

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake