Translate

Μοσχαράκι με Αρακά


Ένα φαγητό πολύ αγαπημένο όλης της οικογένειας. Κλασικό και παλιομοδίτικο ίσως, αλλά με τις κατάλληλες προσθήκες βοτάνων και μπαχαρικών, γίνεται κάτι νέο! Η φρεσκάδα του δυόσμου δένει υπέροχα με το κρέας και με τον αρακά. Χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες για μεγαλύτερη νοστιμιά.
Εδώ δεν έχω προσθέσει κρεμμύδι για πιο ελαφριά γεύση, αλλά εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε-του πάει πολύ. Το μυστικό αυτού του φαγητού είναι να σωτάρετε λίγο το κρέας πριν το βράσετε. Έτσι κρατάει τους χυμούς του και γίνεται πεντανόστιμο...


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα: σπάλα, χτένι, κιλότο ή ελιά. (Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει σε μεγάλους κύβους)
  • 4-5 ντομάτες
  • 500 γρ αρακά κατεψυγμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 4 κσ ελαιόλαδο ή 2 κσ ελαιόλαδο και 2 βούτυρο γάλακτος μαζί
  • 1 κούπα αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια προαιρετικά

     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένουμε το κρέας μας, και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας καλά. Σε ένα βαθύ πιάτο, ενώνουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι, και αλευρώνουμε το κρέας. Τοποθετούμε σε ένα πιάτο για λίγο.
  2. Πλένουμε και κόβουμε τις ντομάτες. Τις πολτοποιούμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ.
  3. Ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε τα βότανα μας. Το ίδιο και το κρεμμύδι εάν θέλουμε να το προσθέσουμε.
  4. Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα, τοποθετούμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά, σωτάρουμε το κρέας για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε να ροδίσει ομοιόμορφα. όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε για λίγο βάζοντας το σε ένα πιάτο. 
  5. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στην κατσαρόλα μας, εάν χρησιμοποιούμε, και σωτάρουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο. Προσθέτουμε τον αρακά, και ανακατεύουμε. Σωτάρουμε για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε το κρέας και τις λιωμένες ντομάτες. 
  6. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, 1 κούπα περίπου. Θέλουμε η σάλτσα να σκεπάζει σχεδόν το φαγητό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε την φωτιά, και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε τα βότανα, και βράζουμε ακόμα για 30 περίπου λεπτά.
  7. Ελέγχουμε κάπου κάπου και ανακατεύουμε απαλά για να μην μας κολλήσει. Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν το κρέας κόβεται εύκολα με το πιρούνι και η σάλτσα έχει μειωθεί αισθητά.
  8. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με φρέσκο πουρέ, ή με ρύζι. Τρώγεται εξίσου ωραία και σκέτο, με φρέσκο ψωμί όμως! 

Comments

  1. αγαπημένο φαγάκι απο παιδί!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίο φαγητό. Έχει μια φρεσκάδα ανοιξιάτικη! Μια φίλη μου Κύπρια από την δεκαετία του '80 έβαζε μέσα και μια ιδέα κάρυ. Είχε ενδιαφέρον

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake