Translate

Πατάτες με Γάλα και Μοσχοκάρυδο

Οι πατάτες είναι από τα θαύματα της φύσης κατά την γνώμη μου. Τα φαγητά που μπορείς να φτιάξεις με την ταπεινή πατατούλα είναι απεριόριστα... Η νοστιμιά μια βραστής πατάτας με λίγο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι είναι παροιμιώδης. Στην Μεσόγειο έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε και πολύ νόστιμες πατάτες λόγω του κλίματος και του χώματος μας.
Απλές και εύκολες, αυτές οι πατάτες φούρνου είναι ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για οποιοδήποτε είδος κρέατος, αλλά τρώγονται και σαν ένα χορταστικό και ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Εδώ σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε δύο τυριά μαζί, ξινομυζήθρα και φέτα, αλλά γίνονται φυσικά και με όποιο άλλο λευκό μαλακό τυρί θέλετε. Επίσης έχω χρησιμοποιήσει ξινή κρέμα ελαφριά, και γάλα επίσης ελαφρύ, με αποτέλεσμα το φαγητό να έχει ελάχιστα λιπαρά.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα με γιαούρτι για πιο ξινή γεύση, ή με κρέμα γάλακτος για πιο ήπια. Είναι ένα φαγητό με πολύ ελληνική και μεσογειακή γεύση πάντως, που στο δικό μας σπίτι φαγώθηκε σε χρόνους ρεκόρ, σχεδόν χωρίς να προλάβω να το φωτογραφήσω !


     ΥΛΙΚΑ:

  • 6-8 μεγάλες πατάτες
  • 350 γρ ξινομυζήθρα και φέτα ανάμεικτα
  • 4-5 ντομάτες
  • 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
  • 200 γρ ξινή κρέμα, ή γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα φρέσκο γάλα
  •  1/2 κγ περίπου φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι



    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς κελσίου. Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί.
  2. Καθαρίζουμε καλά τις πατάτες μας, και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες του 1,5 εκατοστού περίπου. Κάνουμε το ίδιο με τις ντομάτες μας.
  3. Θρυμματίζουμε τα τυριά, και σε ένα μέτριο μπολ, ενώνουμε την κρέμα με το εβαπορέ και το φρέσκο γάλα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  4. Στρώνουμε στο πυρέξ τις ροδέλες πατάτας σε τρείς σειρές. Θέλουμε να ακουμπάνε η μια πάνω στην άλλη. Προσθέτουμε όλες τις ροδέλες ντομάτας, και τα τυριά. Ξαναστρώνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, και  περιχύνουμε με το μείγμα της ξινής κρέμας, προσέχοντας να πάει παντού. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και αλάτι ακόμα εάν θέλουμε και τοποθετούμε στον φούρνο.
  5. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε στα 50 λεπτά, και εάν οι πατάτες είναι λίγο άψητες ακόμα χαμηλώνουμε 20 βαθμούς τον φούρνο και ψήνουμε ελέγχοντας ανά δεκάλεπτο.
  6. Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε να 'κάτσει' 5 λεπτά και μετά σερβίρουμε. 

Comments

  1. Ωραίο φαγάκι, με πολύ ελληνικό χαρακτήρα!
    Μου αρέσουν τα τυράκια που χρησιμοποίησες, νομίζω ότι θα ταίριαζε όμορφα και ένα ξερό κρεμμυδάκι!
    Φιλιά

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake