Translate

Κόκορας Κρασάτος Ρούμελιώτικος

Η παραδοσιακή κουζίνα πολλές φορές είναι τρανταχτό παράδειγμα του: 'simple is always best'...
Ανακάλυψα στην βιβλιοθήκη μου ένα βιβλίο μαγειρικής από αυτά που κάνουν την καρδιά μου να χτυπά λίγο πιο γρήγορα! Λέγεται "Γεύσεις από Ρουμελιώτικη Κουζίνα", είναι της Μαίρης Σφακιανούδη-Λιοδήμου, των εκδόσεων Κέδρος, και είναι ένας θησαυρός όσον αφορά στην παραδοσιακή Ρουμελιώτικη κουζίνα.

Οι λιτές συνταγές του, είναι πραγματικά μία και μία. Για αρχή, έφτιαξα αυτόν τον κόκορα, επειδή είχα ένα εξαιρετικό κοκόρι ελευθέρας βοσκής από την φάρμα Το Περιστέρι, στα Ιωάννινα. Μπείτε στο link, και ανοίξτε τον κατάλογο προϊόντων. Είναι όλα ελευθέρας βοσκής, και ό,τι έχω προμηθευτεί μέχρι τώρα ήταν απίστευτης γεύσης. Εκτός από την τεράστια ποικιλία σε κρέατα και πουλερικά, έχουν και συγκλονιστική φέτα, τέλειο στραγγιστό γιαούρτι-ξινούτσικο και με αληθινή γεύση στραγγιστού-και χωριάτικα αυγά.
Πίσω στην συνταγή μου λοιπόν, χαζεύοντας το βιβλίο, μου φάνηκε τόσο λιτή, με ελάχιστα υλικά, κι εύκολη, που αποφάσισα το κοκόρι μου να το φτιάξω έτσι, κι όχι σούπα, που ήταν κι ο αρχικός του 'προορισμός'. 

Το συνδύασα με χειροποίητα πλαστά ζυμαρικά, και το αποτέλεσμα ήταν κορυφαίο! Να προσθέσω ότι δεν 'πείραξα' καθόλου την συνταγή όπως το συνηθίζω.
Χωρίς άλλα λόγια, πραγματικά: φτιάξτε το και πείτε μου εντυπώσεις.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κόκορας τεμαχισμένος 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι 
  • 2 κούπες χυμό ντομάτας-500 γρ περίπου
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 6-8 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι


      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα. Αφαιρούμε τα όποια πούπουλα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας. Ξεφλουδίζουμε την σκελίδα σκόρδου, και την 'πατάμε' δυνατά με την επιφάνεια της λεπίδας ενός μεγάλου μαχαιριού, ώστε να σπάσει ελαφρά. 
  2. Τοποθετούμε τον κόκορα σε μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το λάδι και το κρεμμύδι, προσθέτουμε αλάτι, και τσιγαρίζουμε ελαφράσε δυνατή φωτιά, για 4-5 λεπτά. 
  3. Σβήνουμε με το κρασί, και μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, και λίγο νερό-3/4 της κούπας περίπου. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε την φωτιά μας σε μέτρια, και το αφήνουμε να βράσει για 1.5 ώρα περίπου-ο χρόνος βρασμού, εξαρτάται από το κοκόρι μας, αλλά το δικό μου, ενώ ήταν χωριάτικο, έβρασε σε αυτό τον χρόνο και δεν χρειάστηκε παραπάνω. Στο βιβλίο αναφέρει ότι ο χωριάτικος κόκορας μπορεί να θέλει μέχρι και 2.5 ώρες βράσιμο. 
  4. Ελέγχουμε το φαγητό μας κατά διαστήματα, κι εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι. 
  5. Βράζουμε μέχρι ο κόκορας να κόβεται με το πιρούνι χωρίς προσπάθεια. Εάν η σάλτσα μας δεν έχει δέσει, ενώ είναι έτοιμος ο κόκορας, ανοίγουμε το καπάκι, και βράζουμε έτσι για λίγο, μέχρι να δέσει.. 
  6. Μπορούμε να σερβίρουμε τον κόκορα και με πατάτες τηγανητές ή ρύζι. 


Comments

  1. Το έχω κι εγώ αυτό το βιβλίο Ρουμελιώτισσα γαρ.
    Χρόνια Πολλά στην κόρη σου.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ Ξανθή μου! Το βιβλίο, θησαυρός!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake