Translate

Κοτόπουλο στην Λαδόκολα με Μέλι και Πορτοκάλι.

Αυτό ήταν ένα φαγητό ανάγκης. Εξηγούμαι: πριν από λίγες μέρες, είχα υπέροχο βιολογικό κοτόπουλο από τους Ευβιότοπους, με το οποίο σκόπευα να φτιάξω σούπα. Όμως άργησα, και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι σε περίπου μία ώρα επιστρέφουν τα παιδιά μου από το σχολείο. Αποφάσισα λοιπόν να το ψήσω στον φούρνο, τυλιγμένο σε λαδόκολλα, για να γίνει πιο γρήγορα.
 Έστιψα ένα πορτοκάλι, έβαλα λίγη soy sauce, λίγη teriyaki sauce, λίγη πικάντικη μουστάρδα, λίγη κρέμα μπαλσάμικο και μια γεμάτη κουταλιά της σούπας θυμαρίσιο μέλι The Family Beez από την Σέριφο-το οποίο ανακάλυψα πρόσφατα και το λάτρεψα-αλάτι, πιπέρι, τύλιγμα και μέσα στον δυνατό φούρνο. Μια ώρα μετά, άνοιξα την λαδόκολλα, το άφησα ανοιχτό στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά να ροδίσει. Ιδανικά θα το άφηνα να ψηθεί μισή ωρίτσα ακόμα, γιατί το κοτόπουλο 'κρατούσε' λίγο, ενώ θα ήθελα να λιώνει στο στόμα.

Η κόρη μου όμως, τρώγοντας το δεύτερο πιάτο της μου είπε επί λέξει: "Αυτό είναι το πιο νόστιμο και ζουμερό κοτόπουλο που έχεις φτιάξει ποτέ". Η συνταγή λοιπόν κατοχυρώθηκε, μόνο που αυτήν την-δεύτερη-φορά, την έφτιαξα όπως έπρεπε: μαρινάρισα το κοτόπουλο όλη νύχτα στο φοβερό αυτό μείγμα, πρόσθεσα τέλειες κόκκινες πατατούλες, και το έψησα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1.5 ώρα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα απίθανο κοτόπουλο που έλιωνε όντως στο στόμα, με ζουμερές πατατούλες, κι αρκετό πηχτό ζουμάκι το οποίο θέλεις να φας όλο βουτώντας μέσα φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Είτε μαριναριστεί είτε όχι, είναι εξαιρετικά νόστιμο. Μπορείτε να προσθέσετε και μία σκελίδα σκόρδου, που θα του ταίριαζε πολύ.
Η συνταγή που δίνω είναι για ένα ολόκληρο κοτόπουλο, και φτάνει για περίπου 4 άτομα. Εάν θέλετε φυσικά, την 'κόβετε' στο μισό.

     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κοτόπουλο τεμαχισμένο-βιολογικό κατά προτίμηση
  • 1.5 κιλό λεπτόφλουδες πατάτες-εδώ χρησιμοποίησα κόκκινες, ελληνικές, παραγωγού από τον Αγ. Βασίλειο Κορινθίας, που μου έφερε η φίλη μου η Γωγώ-aka Mamatsita-και είναι απλώς τέλειες.
  • 2 πορτοκάλια
  • 2 κσ θυμαρίσιο μέλι
  • 2 κσ teriyaki sauce
  • 1.5 κσ soy sauce
  • 1 κσ κρέμα μπαλσάμικο
  • 1 κσ πικάντικη μουστάρδα
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι, φρεσκοαλεσμένο πιπέρι




    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Αρχικά, πλύντε καλά το κοτόπουλο και τοποθετήστε το σε βαθύ μπολ-σαλατιέρα. Ετοιμάστε την μαρινάδα, προσθέτοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά της μαζί: τον χυμό από τα πορτοκάλια, την μουστάρδα, το μέλι, τις sauce-soy και teriyaki-και την κρέμα μπαλσάμικο. Προσθέστε λίγο πιπέρι. Ανακατέψτε τα καλά, και περιχύστε το κοτόπουλο. Κλείστε με μεμβράνη, κι αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, εώς και όλη νύχτα. 
  2. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα μεγάλο πυρέξ, στρώνοντας μέσα του δύο μεγάλα φύλα αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος, σε σχήμα σταυρού-οριζοντίως και καθέτως. 
  3. Πλύντε καλά τις πατάτες σας, εάν σκοπεύετε να τις αφήσετε με την φλούδα τους, ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στο πλύσιμο. Κόψτε τις στα 4. 
  4. Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στο πυρέξ, στο κέντρο της λαδόκολλας. Προσθέστε τις πατατούλες γύρω γύρω κι από πάνω. Προσθέστε αρκετό χοντρό αλάτι, περιχύστε με το ελαιόλαδο, λίγο ακόμα πιπέρι, και κλείστε τις λαδόκολλες σαν πακέτο. 
  5. Ψήστε για 1 ώρα. Είναι φυσιολογικό να χυθεί λίγο από το ζουμί στο πυρέξ. Προσεκτικά, ανοίξτε τις λαδόκολλες, και τραβήξτε τις, ώστε να τις αφαιρέσετε, προσέχοντας να μην σας σκιστούν και να μην πιτσιλιστείτε με ζουμάκι που βράζει. Αφήστε το φαγητό στον φούρνο για 20-30 λεπτά ακόμα, ώστε να ροδίσει αρκετά, και να πήξει η σάλτσα του.
  6. Σερβίρετε μαζί με μια ωραία πράσινη σαλάτα. 


Comments

  1. Υπέροχο!!! Πεντανόστιμο!!! Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake