Translate

Τραγανά Μουστοκούλουρα

 

Τα καλοκαίρια μου σαν παιδί τα πέρασα στο εξοχικό μας, στο Λαύριο. Για να φτάσεις στο Λαύριο τότε, αναγκαστικά περνούσες μέσα από το Μαρκόπουλο. Τα ωραιότερα μουστοκούλουρα της Ελλάδας, φτιάχνονται στον φούρνο του Δαρεμά επάνω στην πλατεία.
Η γεύση τους είναι για εμένα η επιτομή του καλοκαιριού, τα θεωρώ κάτι πολύτιμο, και ποτέ μα ποτέ, δεν μπορώ να φάω μόνο ένα. Το ότι είναι τραγανά τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα μουστοκούλουρα, που παραδοσιακά, είναι μαλάκα.
Παλαιότερα ψάχνοντας το διαδίκτυο, είχα βρει διάφορες συνταγές, και είχα φτιάξει μουστοκούλουρα που έμοιαζαν πολύ, αλλά δεν ήταν ίδια. Περιείχαν και πολλά παραπάνω συστατικά απ'ότι αυτή εδώ η συνταγή.
Μέρες σκεφτόμουν ότι θέλω να τα ξαναφτιάξω για το blog, και ψάχνοντας να βρω εκείνη την παλιά συνταγή που είχα συνθέσει από 2-3 άλλες και 'πειράξει' στις αναλογίες μπαχαρικών όπως πάντοτε κάνω, έπιασα στο χέρι μου ένα ένθετο περιοδικάκι εφημερίδας του '11, που μέσα είχε την συνταγή του Δαρεμά!
Τα έφτιαξα με δυσπιστία, αφενός επειδή περιείχαν 1/3 από τα συστατικά της παλιάς μου συνταγής, (το μόνο που πρόσθεσα ήταν λίγο ginger, γιατί βρίσκω ότι συμπληρώνει υπέροχα το μείγμα κανέλας, γαρύφαλου και μοσχοκάρυδου) αφετέρου επειδή σκέφτηκα ότι αποκλείεται η οικογένεια Δαρεμά να έδωσε στην δημοσιότητα την μυστική της συνταγή.
Δυστυχώς, δικαίως ήμουν δύσπιστη... Χρειάστηκε να τα δοκιμάσω 6 περίπου παραλλαγές της συνταγής του περιοδικού, για να φτάσω στην παρακάτω. Ίδια δεν είναι με τα ορίτζιναλ, αλλά είναι τραγανά, πολύ νόστιμα και αρωματικά. Κατέληξα αντί μούστου-που αναγράφεται στην συνταγή-να χρησιμοποιώ μόνο πετιμέζι αραιωμένο, επειδή με τον μούστο φούσκωναν και μετά δεν κρατούσαν το σχήμα τους στο ψήσιμο κι επίσης επειδή με μούστο μόνο έβγαιναν τελείως άγλυκα.
Όπως και να έχει, η συνταγή της οικογένειας Δαρεμά θα παραμείνει κρυφή και πάντοτε θα την αντιμετωπίζω σαν ένα μεγάλο μυστήριο-έναν κώδικα που κάποια στιγμή θα καταφέρω να λύσω!


      ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κούπα ελαιόλαδο-απαλό
  • 1/2 κούπα πετιμέζι
  • 1/2 κούπα νερό
  • 4 περίπου κούπες αλεύρι σκληρό
  • 1.5 κγ γαρύφαλο σε σκόνη
  • 2 κγ κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κγ μοσχοκάρυδο
  • 1 κγ ginger σε σκόνη προαιρετικά


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Στο μπολ του μίξερ ενώνουμε το ελαιόλαδο με τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το πετιμέζι το οποίο έχουμε ενώσει με το νερό. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά. 
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του μπολ. Μπορεί να περισσέψει λίγο από το αλεύρι σας-1/4 της κούπας π.χ.
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα, και αφήνουμε να 'ξεκουραστεί' για περίπου 30 λεπτά. 
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  5. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε κορδόνια τα οποία τυλίγουμε σε στρογγυλό σχήμα, ή σε μπαστουνάκια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα απολαύσουμε.
  6. Τα φυλάμε σε σιδερένιο κουτί.


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake