Translate

Κολοκυθάκια Γεμιστά


Πρόσφατα μου ζητήθηκε να συμμετέχω στην εκπομπή του Mega Channel: "Όλα για την Υγεία μου", και να φτιάξω μια συνταγή χωρίς καθόλου αλάτι. Η εκπομπή αυτού του Σαββάτου, είναι αφιερωμένη στην υπέρταση και στην υπόταση. Στο πού οφείλονται, και στο πως αντιμετωπίζονται.
Γενικά, στα φαγητά μου χρησιμοποιώ ελάχιστο αλάτι, και οι συμβουλές που έχω να δώσω πάνω στο θέμα είναι οι εξής: χρησιμοποιήστε βότανα και μυρωδικά, μπαχαρικά, λεμόνι, αυγά και ξύδι! Ευτυχώς υπάρχει πληθώρα από 'κόλπα' στα οποία κάποιος που αποφεύγει το αλάτι μπορεί να καταφύγει, ώστε να είναι το φαγητό του νόστιμο.
Υπάρχουν επίσης και τα ορυκτά αλάτια, τα οποία βοηθούν στο να διατηρείται η πίεση μας σε φυσιολογικά επίπεδα-το μαύρο αλάτι πχ είναι εξαιρετικό. Το πιο βασικό όμως είναι, ότι μόλις κόψει ή μειώσει αισθητά κανείς το πρόσθετο αλάτι, αρχίζει και αισθάνεται το αλάτι που ήδη περιέχεται στις τροφές-τις ανεπεξέργαστες πάντα-και συνηθίζει να μην το χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για την ζάχαρη! Η γεύση μας, εκπαιδεύεται αναλόγως με το τι τρώμε...
Μια 'πειραγμένη' κλασική μαμαδίστικη συνταγή στην εκπομπή αυτού του Σαββάτου, στο Mega, χωρίς καθόλου αλάτι, αλλά καθόλου άνοστη! 



     ΥΛΙΚΑ:
  • 5 περίπου στρογγυλά κολοκυθάκια (εάν προτιμάτε τα μακρόστενα, θα χρειαστείτε 1-2 παραπάνω) 
  • 300 γρ κιμά της αρεσκείας σας-βοδινό, χοιρινό ή και γαλοπούλας)
  • 2-3 μικρά κρεμμυδάκια-εσαλότ ή 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 3 καρότα
  • 10 περίπου μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου, 10 μαϊντανού και 5-6 βασιλικού, όλα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κγ από τα εξής αποξηραμένα μυρωδικά: ματζουράνα, ρίγανη και θυμάρι
  • 1 κγ ξύδι
  • 1 κγ σκόνη μουστάρδας
  • 2 κσ ρύζι για γεμιστά ή καρολίνα ή γλασέ
  • ελαιόλαδο, πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 2-3 λεμόνια
  • 1 κσ κορν φλαουρ ή αλεύρι



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Ξεπλένετε καλά τα κολοκυθάκια, και κόβετε τα καπάκια τους. Με ένα κουταλάκι ή με το ειδικό εργαλείο, αδειάζετε την ψίχα τους-προσεκτικά να μην τα τρυπήσετε- και την φυλάτε σε ένα μπολ. 
  2. Προθερμένετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε ένα τετράγωνο πυρέξ, ή εάν θέλετε να φτιάξετε διπλάσια ποσότητα, ένα μεγάλο ταψί.
  3. Καθαρίζετε τα καρότα, και τα τρίβετε λεπτά, όπως και την ντομάτα και το κρεμμύδι. Μπορείτε να τα βάλετε όλα μαζί στο μούλτι ή στο μπλέντερ, προσθέτοντας και λίγη από την ψίχα των κολοκυθιών.
  4. Ψιλοκόβετε τα φρέσκα μυρωδικά, και προσθέτετε όλα τα υλικά μαζί-ξερά και φρέσκα μυρωδικά, ξύδι, ρύζι, κρεμμύδι, ντομάτα και καρότα- σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με τον κιμά.
  5. Προσθέτετε 1 κσ περίπου ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι, και όσο πιπέρι θέλετε, και πλάθετε καλά, να ενωθούν τα υλικά, για 15 περίπου λεπτά. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς, γεμίζετε καλά τα κολοκυθάκια, και τα κλείνετε με τα καπάκια τους.
  6. Προσθέτετε 1.5 περίπου κούπα νερό στο πυρέξ, χυμό ενός λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, και ψήνετε για 45 περίπου λεπτά. Θέλουμε να έχει μείνει αρκετό ζουμάκι όταν είναι έτοιμα τα κολοκυθάκια. 
  7. Λίγο πριν τα βγάλετε από τον φούρνο, χτυπάτε σε ένα μπολ τα αυγά. Σε μια κούπα, βάζετε τον χυμό από το 1.5 λεμόνι, και προσθέτετε μέσα το κορν φλαουρ. ανακατέψτε να ενωθεί καλά. Ενώστε σιγά σιγά με τα αυγά, χτυπώντας παράλληλα καλά με αυγοδάρτη ή με πιρούνι.
  8. Βγάλτε το φαγητό από τον φούρνο, και σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετήστε όσο πιο πολύ από το ζουμί του φαγητού μπορείτε να βγάλετε από το πυρέξ. Ανάψτε την φωτιά, και φέρτε το σε βράση. Με ένα βαθύ κουτάλι, πάρτε από το καυτό ζουμί, και ρίξτε το μέσα στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς! 
  9. Όταν έχετε προσθέσει σχεδόν το μισό ζουμί, ρίξτε το αυγολέμονο μέσα στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας γρήγορα, και μόλις πάρει μια βράση και αρχίσει να πήζει το αυγολέμονο, σβήστε την φωτιά. Ρίξτε το πάνω από τα γεμιστά, κουνήστε λίγο το πυρέξ να ενωθεί καλά το αυγολέμονο με όσο ζουμί έχει μείνει, και σερβίρετε. 


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake