Translate

Σούπα Τσουκνίδας και Μολόχας


Τσουκνίδα και μολόχα. Το πρόβλημα και το αντίδοτο...Θυμάμαι μικρή που όταν κάποιος από εμάς την άνοιξη είχε την ατυχία πάνω στο παιχνίδι, να τσιμπηθεί από τσουκνίδα, έψαχνε δίπλα της να βρει την μολόχα, για να γλυτώσει από το κάψιμο και τον πόνο! Πόσο σοφή είναι η φύση.
Μεγαλώνοντας έμαθα ότι οι τσουκνίδες τρώγονται, κι εντυπωσιάστηκα. Όταν τις πρωτομαγείρεψα, μέσα σε μια χορτόπιτα, ενθουσιάστηκα με την ιδιαίτερη γεύση τους. Μολόχα όμως, δεν είχα ξαναμαγειρέψει ποτέ μέχρι σήμερα. Μια συνταγή που κάνω κατά καιρούς, είναι η τσουκνιδόσουπα, οπότε είπα να την εμπλουτίσω με το αντίδοτο- αφού ταιριάζουν τόσο καλά στην φύση, το ίδιο θα συμβεί και στην κατσαρόλα σκέφτηκα...
Όντως! Η σούπα έγινε εξαιρετική, καλύτερη και πιο γλυκιά από την σκέτη σούπα τσουκνίδας. Το καλό είναι ότι είναι και πάρα πολύ ευεργετική, μιας και τα δύο αυτά βότανα-λαχανικά, είναι πλούσια σε ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, μαλακτικά συστατικά, και άλλα υπέροχα και θεραπευτικά για τον οργανισμό μας στοιχεία. Διαβάστε εδώ κι εδώ.
Το μόνο που θα σας πω όσον αφορά στην παρασκευή αυτής της σούπας είναι: φορέστε χοντρά πλαστικά γάντια! Εάν παρ'όλα αυτά, 'τσιμπηθείτε', το γιατρικό το έχετε στα χέρια σας...Τρίψτε ένα φύλο μολόχας επάνω στο πονεμένο σημείο, και σε μερικά λεπτά θα περάσει.


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1 μάτσο τσουκνίδες
  • 1 μάτσο μολόχα
  • 2-3 πατάτες
  • 6 περίπου φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κούπα γάλα ή γάλα σόγιας
  • αλάτι, πιπέρι




     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Κόβουμε προσεκτικά τα κοτσάνια των τσουκνίδων, και τις πλένουμε μέσα σε άφθονο νερό. Κάνουμε το ίδιο με την μολόχα. Τις χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι. 
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες,και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, και 'πατάμε' το σκόρδο με την λάμα του μαχαιριού μας, να σπάσει. 
  3. Σε βαθιά κατσαρόλα, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τις πατάτες για 2-3 λεπτά. (Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα, απλώς τοποθετώντας τα μέσα στο νερό κατευθείαν.)
  4. Παράλληλα, έχουμε βράσει περίπου 1.5 λίτρο νερού. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση ξανά, αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου, και προσθέτουμε τις τσουκνίδες, την μολόχα, αλάτι και πιπέρι. Σε αυτό το στάδιο εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και έναν κύβο λαχανικών.
  5. Βράζουμε για ακόμα ένα τέταρτο της ώρας. Θέλουμε στον χρόνο αυτό, να έχουν μαλακώσει εντελώς οι πατάτες. 
  6. Όταν είναι έτοιμες, σβήνουμε την φωτιά, και με το ειδικό ραβδί, πολτοποιούμε τα λαχανικά, κάνοντας την σούπα βελουτέ. 
  7. Την ξαναβάζουμε στην φωτιά, και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε. Σερβίρουμε με ένα πικάντικο λευκό τυρί, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake