Translate

Ρολά με Ταχίνι και Ξηρούς Καρπούς


Έχω μια μικρή ψύχωση με το ταχίνι όπως θα έχετε καταλάβει. Αυτά τα Μακεδονικά ταχίνια που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, με έχουν τρελάνει. Τα έχω δοκιμάσει όλα σε συνταγές, και είναι το ένα καλύτερο από το άλλο! Εδώ έχω χρησιμοποιήσει το ταχίνι με πορτοκάλι, θέλοντας να δώσω μια πιο ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το πανεύκολο γλυκάκι. Μπορείτε όμως να το φτιάξετε και με ταχίνι με μέλι, και με ταχίνι σοκολάτα, ή και με απλό ταχίνι. Όλα ταιριάζουν εξαιρετικά με το μείγμα ξηρών καρπών που σας προτείνω να δοκιμάσετε.
Ένα νηστίσιμο και πολύ θρεπτικό γλυκό, για τις ημέρες της νηστείας-κι όχι μόνο. Φτιάχνεται τόσο γρήγορα κι εύκολα, που είμαι σίγουρη ότι θα γίνει από τα πιο αγαπημένα σας. Δεν είναι σιροπιαστό, είναι τραγανό κι ελαφρύ γιατί περιέχει ελάχιστο σησαμέλαιο-προαιρετικά κιόλας.


     ΥΛΙΚΑ:
  • 8 λεπτά φύλλα κρούστας-έτοιμα, για μπακλαβά
  • 1/2 βαζάκι περίπου ταχίνι πορτοκάλι
  • 2-3 κσ καστανή ζάχαρη
  • 1.5 κούπα από μείγμα ξηρών καρπών: καρύδι, φουντούκι και αράπικο φυστίκι
  • 1 κσ σησαμέλαιο προαιρετικά
  • λίγη κανέλα 
  • 1-2 κσ μέλι




     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί ή πυρέξ, στρώνοντας το με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Αλέστε τους ξηρούς καρπούς σας στο μούλτι ή στο μπλέντερ.
  3. Τοποθετήστε 4 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο. Κόψτε τα στην μέση καθέτως.
  4. Με ένα μαχαίρι-ή με ένα πινέλο εάν χρησιμοποιείτε κανονικό ταχίνι-απλώστε σε όλη την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου, το ταχίνι με πορτοκάλι.
  5. Πασπαλίστε με λίγη από την ζάχαρη, μέχρι 2 κουταλιές το πολύ για κανονικό ταχίνι, αλλά πολύ λιγότερο για τα άλλα με τις γεύσεις, καθότι είναι ήδη γλυκά.
  6. Προσθέστε 1/4 από τους ξηρούς καρπούς, απλώνοντας τους καλά σε όλη την επιφάνεια του φύλλου σας. Πασπαλίστε με λίγη κανέλα.
  7. Ξεκινώντας από την μια άκρη, τυλίξτε το φύλλο σε σφιχτό ρολό, και κόψτε το στα 4. Επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο μισό, και την όλη διαδικασία για τα άλλα 4 φύλλα. 
  8. Τοποθετήστε όλα τα ρολά στο ταψί σας, και εάν θέλετε, με ένα πινέλο, απλώστε στην επιφάνεια τους το σησαμέλαιο για να γίνουν πιο τραγανά ακόμα. 
  9. Ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν αρκετά. Όταν τα βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Πριν τα σερβίρετε, περιχύστε τα με το μέλι, και λίγη ακόμα κανέλα. 


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake