Translate

Crumb Κέικ Ροδάκινου


Αυτό το γλυκό τολμώ να πω ότι είναι από τα πιο αγαπημένα μου ! Νομίζω επίσης ότι είναι το πιο αγαπημένο της οικογένειας μου από όλα όσα φτιάχνω κατά καιρούς. Το ανακάλυψα τυχαία το προηγούμενο καλοκαίρι, ψάχνοντας τα βιβλία και περιοδικά μαγειρικής που έχω, για μια ωραία συνταγή με ροδάκινα. Είναι αστείο ένα τόσο απλό γλυκό να έχει τέτοια ζήτηση κάθε καλοκαίρι στο σπίτι μας, όταν έχω φτιάξει πολύ πιο δύσκολα και απαιτητικά γλυκά που είναι αρκετά πιο 'γκουρμέ'. Τα μαλακά ροδάκινα και το τραγανό βουτυρένιο crumble μαζί είναι συνδυασμός κολασμένος... Θα σας πω μόνο ότι χρειάζεται να το προφυλάξετε από δαχτυλάκια που θα θέλουν να φάνε όλη την κρούστα στα κλεφτά και ότι είναι καλύτερα να το φάτε ζεστό ακόμα από τον φούρνο με λίγο παγωτό βανίλια !
Φτιάξτε το τις προσεχείς ημέρες για να γλυκαθείτε εσείς και τα παιδάκια σας που ξεκινάνε σχολείο. Προσαρμοσμένη συνταγή από αμερικάνικο περιοδικό μαγειρικής του 2002.



    ΥΛΙΚΑ:
     Για το crumble:
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1 κγ κανέλα
    Για το κέικ:
  • 150 γρ βούτυρο
  • 2/3 κούπας ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 3/4 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 2-3 μεγάλα ροδάκινα



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Σε ένα μπλέντερ, ή σε ένα μπολ, συνδυάζουμε τα υλικά για το crumble. Το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη,το βούτυρο και την κανέλα. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ ή τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν καλά, και να είναι θρυμματιστά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ των 20 εκατοστών.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει-2-3 λεπτά. 
  4. Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά, χτυπώντας τα καλά, και προσθέτουμε την βανίλια. 
  5. Σε ένα μπολ ενώνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, και τα ανακατεύουμε καλά. Τα προσθέτουμε στο μίξερ, και χτυπάμε μέχρι να έχουν μόλις ενωθεί.
  6. Με μια σπάτουλα, απλώνουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα μας. Κόβουμε  τα ροδάκινα σε λεπτές φέτες, και τα τοποθετούμε κυκλικά πάνω από το μείγμα του κέικ. Θέλουμε να ακουμπούν οι φέτες μεταξύ τους. 
  7. Με τα χέρια μας, θρυμματίζουμε το crumble πάνω από τα ροδάκινα, και προαιρετικά το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ακόμη και λίγη καστανή ζάχαρη. 
  8. Ψήνουμε για ακριβώς 50 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε ένα μεγάλο πιάτο και μετά ξανά σε μία πιατέλα. Μπορείτε εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενο πάτο- ώστε να γλυτώσετε το αναποδογύρισμα- αλλά αυτό το κέικ δεν σπάει εύκολα, οπότε μην ανησυχείτε.
  9. Σερβίρετε το μόνο του ή με παγωτό ! Είναι καλύτερο να φαγωθεί την ημέρα που το φτιάξατε, γιατί μετά μαλακώνει λίγο το τραγανό crumble.


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake