Translate

Κέικ Συκό-λαση!

Εδώ στο νησί μου, είχα την φαεινή ιδέα μια μέρα να ζητήσω σύκα από το μανάβικο... Γελάσανε κι οι πέτρες.
"Σύκα; Πήγαινε και κόψε!" Μου αποκρίθηκε η Λίνα η μανάβισσα. Το πόσο ντράπηκα δεν λέγεται. Είχα συνηθίσει να κόβω σύκα από το δέντρο-βασιλικά, όχι ότι κι ότι-στο σπίτι μου στο Λαύριο που περνούσα τα παιδικά μου καλοκαίρια, αλλά εδώ στην Κάσο συκιές δεν έχω στο οικόπεδο μου. Έχουν όμως οι γείτονες, ή για να το θέσω αλλιώς, όλα τα διπλανά χωράφια. Ξεπέρασα λοιπόν την ντροπή μου, και την αίσθηση ιδιοκτησίας μου, κι άρχισα να επωφελούμαι των καρπών των άλλων στην κυριολεξία!
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους καλούς Κασιώτες που έχουν τα χωράφια τους ξέφραγα, και τις συκιές τους δίπλα στον δρόμο για να μην κουραζόμαστε κιόλας...

Όσον αφορά σε αυτό το κείκ τώρα, θα πω μια λέξη, κι ας την πάρει το ποτάμι. Αυτοσχεδιασμός.
Ένωσα σύκα, ντόπια αυγουλάκια, ελαιόλαδο, αρκετό στραγγιστό γιαούρτι, σοκολάτα και κανέλα, και το αποτέλεσμα ήταν ένα κέικ πλούσιο αλλά όχι λιγωτικό.
Τα σύκα, μιας και μπαίνουν μόνο στον πάτο της φόρμας κι όχι σε όλο το κέικ, είναι το 'κερασάκι στην κορυφή', μιας και μελώνουν υπέροχα, κι είναι η μπουκιά που φυλάς για τελευταία!
Μπορείτε βέβαια να προσθέσετε μερικά σύκα ακόμα σε πολύ μικρά κομματάκια μέσα στο κέικ, για περισσότερη γεύση. Εγώ δεν το έκανα, γιατί είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά μας το προτιμούν χωρίς, και κρίμα ήταν να φάμε το κέικ μόνοι μας οι μεγάλοι!

      ΥΛΙΚΑ:
  • 3-4 σύκα
  • 2 στραγγιστά γιαούρτια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 αυγά μικρά, ή 2 μεγάλα-κάνω την διευκρίνηση,επειδή τα ντόπια αυγά είναι μεσαία προς μικρά.
  • 3/4 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 3 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 170 γρ περίπου κουβερτούρα
  • 1 κγ κανέλα

     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, με τρύπα στην μέση, μεγάλη. Λαδώστε την με λίγο ελαιόλαδο, με ένα πινέλο.
  2. Λίώστε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Το μυστικό είναι να την ανακατέψετε καλά, και να μην την παραζεστάνετε και σας καεί. Αφήστε την στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  3. Καθαρίστε τα σύκα, κόψτε τα στα 4, και τοποθετείστε τα με τα σποράκια προς τα κάτω, στον πάτο της φόρμας σας.
  4. Σε ένα μπολ, ενώστε το αλεύρι με το μπέικιν και την κανέλα, κι ανακατέψτε καλά.
  5. Στο μπολ του μίξερ, τοποθετείστε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη, και χτυπήστε για 2 περίπου λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέστε τα αυγά, και τις βανίλιες, και χτυπήστε να ενωθούν όλα σε ένα ενιαίο μείγμα. Προσθέστε το γιαούρτι, χτυπήστε να ενωθούν, και προσθέστε την κουβερτούρα χτυπώντας παράλληλα. 
  6. Ρίξτε το αλεύρι στο μείγμα, και χτυπήστε μέχρι μόλις να ενωθούν. Αδειάστε το στην φόρμα, και ισιώστε απαλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  7. Ψήστε για 45-50 λεπτά, κι ελέγξτε με ένα μαχαίρι εάν είναι ψημένο-θα πρέπει να βγαίνει υγρό αλλά όχι με κομματάκια επάνω. Βγάλτε το από τον φούρνο, κι αφήστε το μέσα στην φόρμα για περίπου 10 λεπτά. Αναποδογυρίστε το σε πιατέλα, κι αφήστε το να κρυώσει...αρκετά ώστε να μπορείτε να το φάτε! Τρώγεται και ζεστούτσικο, με μια μπάλα παγωτό στο πλάι.
  8. Εάν σας κολλήσουν μερικά από τα σύκα στην φόρμα, απλώς αφαιρέστε τα με ένα κουταλάκι, και ξαναβάλτε τα στις 'τρυπούλες' που θα έχουν δημιουργηθεί.
  9. Μπορείτε να προσθέσετε ένα απλό γλάσο κανέλας στο κρύο κέικ  εάν θέλετε. Φτιάξτε το ενώνοντας 2-3 κς άχνη, 1 κγ νερό, 1 κγ κανέλα. Ανακατέψτε, και με ένα κουτάλι περιχύστε το κέικ.


Comments

  1. ΑΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΗ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake