Translate

Μαρμελάδα Κορόμηλο με Μπαχαρικά

Η 'πράσινη' κορομηλιά στον κήπο μας κάθε χρόνο βγάζει όλο και πιο πολλά κορόμηλα. Φέτος έχω ήδη ζυγίσει 25 κιλά κορόμηλα, και ακόμα έχει καρπούς στα ψηλά της κλαδιά που δεν τα φτάνουμε με τίποτα! Ενώ μέχρι τώρα τα χάριζα σε φίλους και γνωστούς με τις σακούλες-γιατί πόσα κορόμηλα να φάμε;-φέτος αποφάσισα να φτιάξω μαρμελάδα.

Παλαιότερα, έφτιαχνα συχνά μαρμελάδες με εποχικά φρούτα, και με τα χρόνια και για πολλούς λόγους, σταμάτησα να φτιάχνω. Ο πιο βασικός λόγος είναι ότι κατέληγα να τρώω μαρμελάδες με το κουτάλι, ή στην 'χειρότερη' των περιπτώσεων να φτιάχνω μια Πάστα Φλόρα, "για να τελειώσει η μαρμελάδα"-την οποία πάλι εγώ καταβρόχθιζα!
Τέτοια υπερπροσφορά από νόστιμα, γλυκά κορόμηλα όμως, πως να την αγνοήσω; Πήρα λοιπόν την απόφαση και τώρα, μετά από βράσιμο 10 κιλών φρούτων-πάλι χάρισα σακούλες φυσικά-έχω γύρω στα 20 βαζάκια μαρμελάδας...
Η μέθοδος μου είναι για εμένα η πιο απλή-βράζω τα φρούτα ολόκληρα, και μετά τα βάζω σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και τα λιώνω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μείνουν μόνο τα κουκούτσια. 
Βέβαια όταν το κάνεις με 5 κιλά φρούτα την φορά, θέλει γερό χέρι και υπομονή, αλλά για μια κανονική δόση των δύο κιλών ας πούμε, γίνεται στο πι και φι.

Έχω προσθέσει-φυσικά-και ένα μείγμα μπαχαρικών που προμηθεύτηκα από το Λονδίνο και λέγεται "La Kama", και αποτελείται από: κανέλα, κουρκουμά, ginger, μοσχοκάρυδο και μαύρο αρωματικό πιπέρι, το οποίο ταίριαξε απίθανα με την γεύση του κορόμηλου.

Από την ημέρα που άρχισα να φτιάχνω αυτές τις μαρμελάδες, το πρωινό μου είναι: φρέσκο ψωμί ή παξιμαδάκια λαδιού, με φρέσκο βούτυρο και αρκετή μαρμελάδα... Επίσης, έχω ήδη φάει ένα βαζάκι με το κουτάλι φυσικά. Τι να λέμε τώρα...δύσκολα αλλάζουν οι άνθρωποι!

     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κιλά κορόμηλα
  • 1 κιλό ζάχαρη-μισό καστανή, μισό μαύρη
  • χυμό από 1 λεμόνι 
  • 2 κγ ανακατεμένα μπαχαρικά-κανέλα, κουρκουμά, ginger, μοσχοκάρυδο


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστείτε βαζάκια για μαρμελάδα-θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη μαγειρικής. Τα 5 κιλά φρούτου χρειάστηκαν 3 μικρά και 3 μεγάλα βάζα, οπότε τα 2 λογικά θα θέλουν περίπου 3 μικρά και 1 μεγάλο-θα σας γελάσω, μιας και οι ποσότητες που έφτιαξα φέτος ήταν κάθε φορά 5 κιλά...Όπως και να έχει, προμηθευτείτε βάζα να έχετε! 
  2. Πλύντε καλά τα βάζα σας με ζεστό νερό, γυρίστε τα προς τα κάτω να στραγγίξουν και αφήστε τα. Λίγο πριν τελειώσει να βράζει η μαρμελάδα, θα τα τοποθετήσετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για να αποστειρωθούν και να είναι ζεστά. 
  3. Πλύντε καλά τα κορόμηλα σας, και αφήστε τα σε μεγάλο σουρωτήρι να φύγει το πολύ νερό. Μετά, τοποθετείστε τα σε κατσαρόλα όπου θα φτάνουν μέχρι την μέση περίπου-συρρικνώνονται κατά τον βρασμό, αλλά βγάζουν και πολύ υγρό.
  4. Ανάψτε το μάτι της κουζίνας σε δυνατή ένταση, κι αφήστε τα να πάρουν βράση, ανακατεύοντας που και που. όταν αρχίσι ο βρασμός, χαμηλώστε λίγο την φωτιά σας, και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, και να λιώνουν με πίεση.
  5. Σβήστε το μάτι, και προσεκτικά ρίξτε τα κορόμηλα και το υγρό τους μέσα σε ένα-μεταλλικό κατά προτίμηση-σουρωτήρι, το οποίο έχετε τοποθετήσει μέσα σε ένα βαθύ ταψί ή μια μεγάλη σαλατιέρα. Ιδανικό είναι το σουρωτήρι για μακαρόνια για αυτήν την δουλειά. 
  6. Με μια ξύλινη κουτάλα, πιέστε τα κορόμηλα στα τοιχώματα του σουρωτηριού, με ρυθμική κίνηση, έτσι ώστε να βγει όλη η πούλπα του φρούτου, και να μείνουν τα κουκούτσια. Δείτε το παραπάνω βιντεάκι.
  7. Μπορείτε να τοποθετήσετε τα κουκούτσια σε ένα τούλι ή τουλπάνι εάν έχετε, ή σε ένα σουρωτήρι ειδικό για μπαχαρικά από αυτά που κρέμονται μέσα στην κατσαρόλα. Η πηκτίνη τους βοηθάει πολύ στην καλή σύσταση της μαρμελάδας,αλλά και το λεμόνι έχει το ίδιο εφέ, οπότε εάν δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω, μην στεναχωριέστε!
  8. Όταν τελειώσετε, ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέστε την ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Βράστε σε δυνατή φωτιά, χωρίς καπάκι και ανακατεύοντας κάπου κάπου, για 20 περίπου λεπτά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετείστε τα βάζα σε προθερμασμένο φούρνο, ανοιχτά, και τα καπάκια τους μαζί. 
  9. Προσθέστε το λεμόνι, και βράστε την μαρμελάδα για 10 λεπτά ακόμα, δοκιμάζοντας προς το τέλος εάν έχει δέσει ως εξής: παίρνετε ένα πιατάκι του καφέ, το τοποθετείτε στο ψυγείο για 2-3 λεπτά και μετά ρίχνετε μια κουταλίτσα μαρμελάδα πάνω. Αφήνετε να κρυώσει 1 λεπτό, και με το δάχτυλο σας τραβάτε μια γραμμή στην μέση. Εάν η μαρμελάδα 'στέκεται' και η γραμμή μένει σχετικά καθαρή, είναι έτοιμη. 
  10. Σβήστε την φωτιά, και τοποθετείστε τα βάζα-που μόλις βγάλατε από τον φούρνο-δίπλα στην κατσαρόλα σας. Με μια κουτάλα της σούπας γεμίστε τα ένα ένα μέχρι πάνω πάνω, κλείστε τα αμέσως με το καπάκι τους-φορώντας γάντια κουζίνας γιατί όλα καίνε σε αυτήν την διαδικασία-και αναποδογυρίστε τα για 3-4 λεπτά. Όταν τα γυρίσετε πάλι, θα κλείσουν αεροστεγώς μετά από λίγο.
  11. Η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη! 




Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake