Translate

Μπισκότα Gingerbread

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το σπίτι μας μυρίζει Χριστούγεννα μόνο και μόνο από αυτά τα μπισκοτάκια! Ο συνδυασμός κανέλας, γαρύφαλου και ginger είναι για εμένα η επιτομή των Χριστουγέννων. Ο λόγος: όταν ήμουν μικρή, η μητέρα μου, είχε δοκιμάσει gingerbread men από φίλη της Αμερικανίδα, είχε πάρει την συνταγή και ένα κουπ πατ άνθρωπο από την Αμερική, και μας τα έφτιαχνε κάθε χρόνο στις γιορτές! Η αδερφή μου κι εγώ τα λατρεύαμε, την συνταγή την είχα μέχρι πρόσφατα-περιείχε μέλι και ήταν πολύ δύσκολο να 'δουλευτει'-και το υπέροχο vintage κουπ πατ-άνθρωπος χάθηκε δυστυχώς...Έχω πειραματιστεί με αρκετές συνταγές όμως, και η παρακάτω είναι ιδανική! 
 Είναι γενική αντίληψη ότι το gingerbread προέρχεται από την αμερικάνικη κουλτούρα, αλλά θα σας ιντριγκάρω λέγοντας σας ότι οι ρίζες αυτού του ψωμιού, πάνε πίσω μέχρι την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπου το χρησιμοποιούσαν για τελετουργικούς σκοπούς. 
Διαβάστε εδώ για περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Το κλασικό τους σχήμα όπως είπαμε, είναι ανθρωπάκια, αλλά εδώ τα μετάλλαξα σε Αγιοβασιλάκια...
Τα μπισκοτάκια αυτά φτιάχνονται σχετικά εύκολα, αν και έχουν μια σχετική αναμονή: η ζύμη χρειάζεται να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου. Προσπαθήστε να τα κάνετε όσο πιο λεπτά μπορείτε, για να είναι έξτρα τραγανά!
Συνταγή από το περιοδικό: 'The Best of Fine Cooking'

     ΥΛΙΚΑ:
  • 3 κούπες και 2 κσ αλεύρι
  • 2 κγ τζίντζερ σε σκόνη
  • 2 κγ κανέλα
  • 1 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κγ γαρύφαλο
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 250 γρ βούτυρο
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1/4 κούπας μελάσα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • κουπ πατ σε σχήμα ανθρωπάκι, ή όποιο άλλο θέλετε


    ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Κοσκινίστε μαζί σε ένα μπολ, το αλεύρι, τα μπαχαρικά, την σόδα και το αλάτι. 
  2. Στο μίξερ ενώστε την ζάχαρη με το βούτυρο και την μελάσα. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα. Προσθέστε το αυγό και χτυπήστε μέχρι να ενωθεί καλά με το μείγμα. 
  3. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το αλεύρι λίγο λίγο, μέχρι να ενωθεί σε μια μαλακή σχετικά ζύμη. Εάν κολλάει στο χέρι η ζύμη, προσθέστε αλεύρι κουταλιά-κουταλιά. 
  4. Αφαιρέστε την ζύμη από το μίξερ, χωρίστε την στα 3, και τοποθετήστε μέσα σε μεμβράνη ή poly-bag. Πατικώστε τα και λίγο με το χέρι σας, για να κρυώσουν πιο γρήγορα στο ψυγείο, αλλά και να ανοιχθούν με τον πλάστη πιο εύκολα. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για 30 ώρα τουλάχιστον.
  5. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου, και στρώστε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί. Απλώστε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας σας, και τοποθετήστε την μια ζύμη. Ανοίξτε την με τον πλάστη σε πάχος περίπου 0.5 εκατοστού. Αλευρώνετε ελαφρά τον πλάστη σας σε κάθε 'άνοιγμα'.
  6. Κόψτε τα ανθρωπάκια σας, και με μια σπάτουλα, τοποθετήστε τα στην λαμαρίνα με 2 εκ. περίπου απόσταση μεταξύ τους. Για να μην  κολλάνε στην σπάτουλα, αλευρώστε την επίσης πριν από κάθε μπισκότο που αφαιρείτε. Επίσης, επειδή η ζύμη είναι αρκετά μαλακή, η σπάτουλα χρειάζεται να είναι λεπτή, και να τα αφαιρείτε μα μια απότομη και αποφασιστική κίνηση, για να μην σας χαλάσει το σχήμα τους.
  7. Όταν τελειώσετε, επαναλάβετε την όλη διαδικασία με το υπόλοιπο ζυμάρι. Μια δόση ζύμης βγάζει περίπου 40 μπισκότα.
  8. Ψήνετε για 10-12 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά οι άκρες των μπισκότων. Τα αφαιρείτε από τον φούρνο και τα αφήνετε πάνω στην λαμαρίνα για 2-3 λεπτά, και μετά τα αφαιρείτε προσεκτικά με σπάτουλα και τα τοποθετείτε σε σχάρες για να κρυώσουν.
  9. Θα παρατηρήσατε ότι τα έχω διακοσμήσει με διάφορες μπιλίτσες-μπορείτε να προμηθευτείτε από μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής αντίστοιχα διακοσμητικά, και να προσθέσετε ματάκια και κουμπάκια κι εσείς. 


Comments

  1. Και του χρόνου Μαριλίτα!!! Εξαιρετικά :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake