Translate

Σαλάτα με Κοτόπουλο και Superfoods

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε όλο και πιο συχνά τον όρο superfoods ή υπερτροφές. Επίσης, τα συναντάμε πλεον και στα περισσότερα σουπερ μάρκετ, ενώ παλιότερα εάν θέλαμε να προμηθευτούμε goji berries ή λιναρόσπορο πχ, έπρεπε να ψάξουμε σε εξειδικεύμενα καταστήματα τροφίμων, βιολογικών κτλ. Τα περισσότερα έρχονται από το εξωτερικό, αλλά έχουν αρχίσει δειλά δειλά και ντόπιες καλλιέργειες. 
Πιστεύω οτί τα superfoods ήρθαν για να μείνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει οτί κάνουν θαύματα! Απλώς προσθέτοντας τα στην διατροφή μας μόνο καλό έχουμε να πάρουμε. 
Στις υπερτροφές όμως, συγκαταλέγονται εκτός από πολλούς σπόρους και μούρα, και πολλά λαχανικά και φρούτα. Εμείς σαν μεσογειακός λαός που έιμαστε, καταναλώνουμε παραδοσιακα πολλές υπερτροφές που δεν υπάρχουν στο εξωτερικό, και αυτό φαίνεται από το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων, κι ειδικά των κατοίκων απομακρυσμένων νησιών μας. 
Κρίταμο, σταμναγκάθι, χόρτα είναι κατα την γνώμη μου, οι δικές μας υπερτροφές! 
Το ελαίολαδο, το μελι, το γιαούρτι μας επίσης, θεωρούνται αυτήν την στιγμή ότι καλύτερο για την υγεία στο εξωτερικό...
Η συγκεκριμένη σαλάτα φτιάχνεται στο λεπτό, έχει μια απαλή sauce γιαουρτιού και κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα, χάρη στο μαρινάρισμα με ακτινίδιο που λειτουργεί σαν φυσικό 'μαλακτικό' για κρέας, και συγκαταλέγεται κι αυτό στις υπερτροφές. (Ευχαριστώ οικογένεια Γαβριήλ για αυτό το τιπ-τα κρέατα μου είναι πάντα μαλακά εδώ και χρόνια!) 
Εννοείται πως αυτή η σαλάτα, τρώγεται και μόνη της σαν ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα-μπορείτε να την φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ και να την πάρετε στο γραφείο-αρκεί να κρατήσετε την sauce στην άκρη και να την προσθέσετε λίγο πριν την φάτε. 
Καλή σας όρεξη!

     ΥΛΙΚΑ:
  • 2-3 στήθη κοτόπουλου
  • 1 πολύ ώριμο ακτινίδιο
  • φρέσκο ginger-κομμάτι 5-6 εκ.
  • 1 αβοκάντο
  • σπανάκι για την σαλάτα
  • μείγμα από αμύγδαλα, κράνμπερι, goji berries, σταφίδες
  • 2 κσ ελαιόλαδο για το κοτόπουλο
  • λίγο καβουρδισμένο σουσάμι 
      Για την sauce:
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κσ ελαιόλαδο 
  • 2 κγ λευκό ξύδι 
  • 1 κγ μουστάρδα απαλή
  •  αλάτι, πιπέρι



     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Πλένουμε το κοτόπουλο, και το τοποθετούμε σε βαθύ μπολ. Κόβουμε το ακτινίδιο στα 2, και αφαιρούμε το εσωτερικό του με ένα κουτάλι. Καθαρίζουμε εξωτερικά το ginger, και το τρίβουμε σε τρίφτη. 
  2. Προσθέτουμε τα παραπάνω στο κοτόπουλο, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, και τα αλείφουμε καλά πάνω στα φιλέτα. Μετά από 4-5 λεπτά, κόβουμε το κοτόπουλο σε μακρόστενα κομμάτια, και ξανατοποθετούμε στο μπολ. Αλείφουμε πάλι το μείγμα καλά, στα κομμάτια κάνοντας τους απαλό μασαζ για 2-3 λεπτά. Τα αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε το τηγάνι. Πριν τα τηγανίσουμε, αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.
  3. Σε μεγάλο τηγάνι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Τηγανίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Θέλουμε να ροδίσουν, και να ψηθούν καλά, μέχρι μέσα. 
  4. Φτιάχνουμε την sauce, ενώνοντας όλα τα υλικά, και χτυπώντας τα καλά με ένα πιρούνι. 
  5. Τοποθετούμε το σπανάκι σε σαλατιέρα, προσθέτουμε το αβοκάντο ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες, Προσθέτουμε επίσης όσους από τους ξηρούς καρπούς θέλουμε, κοτόπουλο, και την sauce. 
  6. Γαρνίρουμε με λίγο σουσάμι, ανακατεύουμε και η σαλάτα μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.  


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake