Translate

Τούρτα Σοκολάτα χωρίς Γλουτένη, Γαλακτοκομικά και Αυγά, κι ένα Birthday Gift!


Σήμερα η Gourmelita γίνεται δύο ετών! Πέρυσι σας έφτιαξα μια τούρτα κόκκινη, για να σας εκφράσω όλο αυτό που με είχε κάνει να αισθανθώ ο κόσμος του blogging-αγάπη μόνο. Φέτος η τούρτα θα είναι η αγαπημένη γεύση όλων-σοκολάτα! Αλλά τι σοκολάτα; Σοκολάτα χωρίς ενοχές και γλουτένη! Χωρίς γαλακτοκομικά, και χωρίς αυγά. Γιατί; Επειδή η αγάπη παρέμεινε, αυξήθηκε και μεγάλωσε, και κατά κάποιο τρόπο ωρίμασε.
Αυτό που έχω καταλάβει τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ότι σε αυτόν τον 'κόσμο' των blog, υπάρχει χώρος για όλους εμάς τους bloggers, για έναν και μόνο λόγο: όλοι έχουμε κάτι 'δικό' μας να δώσουμε σε κάθε συνταγή που ποστάρουμε, και αυτός είναι ο λόγος που εσείς ξεχωρίζετε κάποιους από εμάς...Με τόση πληροφόρηση γύρω μας πια, είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει 'παρθενογέννεση' συνταγών. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι ο καθένας από εμάς, να κάνει την κάθε συνταγή δική του, προσθέτοντας αυτό το 'κάτι' που της δίνει χαρακτήρα.
Είναι σχεδόν αδύνατο για εμένα να μαγειρέψω, τηρώντας κατά γράμμα την αρχική συνταγή. Πάντοτε θα προσθέσω ή θα αφαιρέσω κάτι ανάλογα με τα γούστα, την όρεξη και την στιγμή που μαγειρεύω. Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε αυτό το blog ήταν κι αυτός-να καταγράφω τις ΄πειραγμένες' μου συνταγές ώστε να τις βρίσκω μετά!
Πάντοτε μου άρεσε να εξερευνώ νέους τρόπους μαγειρικής, και κατ'επέκταση απόλαυσης... Η ανάγκη πολλών από εμάς για διατροφή χωρίς γλουτένη και γαλακτοκομικά, είναι ο λόγος ύπαρξης αυτής εδώ της τούρτας! Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις συνέχεια εύκολες και γρήγορες νέες-διατροφικές-μορφές απόλαυσης, και η εποχή μας, το έχει κάνει σχεδόν επιτακτική ανάγκη.
Αυτή η τουρτίτσα, πρεσβεύει όλα τα παραπάνω μαζί: ευκολία, γρηγοράδα, αγάπη και νέους τρόπους απόλαυσης, στους οποίους εύχομαι να συντελώ για εσάς μέσα από αυτό το blog!

Η πανεύκολη αυτή τούρτα, φτιάχτηκε με το υπέροχο-gluten free αλεύρι της εταιρείας Schar.
Ακολουθήστε την σελίδα Gourmelita στο facebook, κάντε like και share στο post της συνταγής, και μπείτε αυτόματα στην κλήρωση, για ένα κουτί γεμάτο πεντανόστιμα προϊόντα της εταιρείας, που θα παραδοθεί σε εσάς. Ο διαγωνισμός θα 'τρέχει' μέχρι την Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, και ο νικητής θα ανακοινωθεί την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. Καλή σας επιτυχία!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1.5 κούπα αλεύρι
  • 3 κσ κακάο
  • 1 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 1.5 κγ σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 1 κγ λευκό ξύδι
  • 1 βανίλια ή 1 κγ υγρή βανίλια
  • 5 κσ ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό
     Για το γλάσο:
  • 250 γρ μαργαρίνη-φυτικό βούτυρο
  • 3 κούπες άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια ή 1 κγ υγρή βανίλια
  • 1/4 κούπας γάλα σόγιας ή ρυζιού
     Για την ganache:
  • 115 γρ κουβερτούρα
  • 1/4 κούπας γάλα σόγιας ή ρυζιού
  • 2 κσ μέλι
      Για διακόσμηση:
  • κεράσια γλασέ
  • sprinkles ή τρούφα


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε δύο στρογγυλά ταψάκια των 15 περίπου εκατοστών, λαδώνοντας τα. 
  2. Στο μπολ του μίξερ, ενώστε το αλεύρι, το κακάο, την ζάχαρη, την σόδα και το αλάτι. και ανακατέψτε τα. Προσθέστε το ξύδι, το λάδι, την βανίλια και το νερό, και ανακατέψτε με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ναι, σωστά διαβάσατε-όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, και το μίξερ ακόμα προαιρετικό είναι! 
  3. Τοποθετήστε την ζύμη στις φόρμες, προσέχοντας να είναι ίση η ποσότητα, ώστε να ψηθούν στον ίδιο χρόνο. Ψήνετε για 25-30 λεπτά ακριβώς. Είναι έτοιμα όταν οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του κέικ, βγει καθαρή. Αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στα ταψάκια. 
  4. Φτιάξτε την γκανάς τοποθετόντας σε κατσαρολάκι το γάλα σόγιας. Φέρτε το σε βράση κι αμέσως σβήστε την φωτιά. Ρίξτε μέσα την σοκολάτα σπασμένη σε κομματάκια, και το μέλι, κι ανακατέψτε. Θέλουμε να γίνει ένα ομοιόμορφο, γυαλιστερό μείγμα, χωρίς σβόλους. Αφήστε την να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  5. Φτιάξτε το γλάσο, τοποθετώντας την μαργαρίνη στο μίξερ. Χτυπήστε την για 1 περίπου λεπτό, και προσθέστε το γάλα σόγιας, την άχνη και την βανίλια. Χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, αλλά και να 'στέκεται'. Εάν σας φανεί πολύ σκληρό, προσθέστε 1 κσ γάλα, και αντίστροφα-πολύ υγρό-προσθέστε ζάχαρη.
  6. Όταν τα κείκ σας είναι εντελώς κρύα, αφαιρέστε τα από τα ταψάκια, και τοποθετήστε το ένα πάνω σε πιατέλα. Απλώστε πάνω του ένα παχύ στρώμα από το γλάσο, και τοποθετήστε το δεύτερο κέικ από πάνω. Καλύψτε το κι αυτό με γλάσο. Τοποθετήστε εάν θέλετε γλάσο σε ένα κορνέ, και φτιάξτε μερικές ροζέτες. Κόψτε τα κεράσια γλασέ στα δύο, τοποθετήστε τα πάνω στην τούρτα, και περιχύστε με την γκανάς. Τελειώνετε ρίχνοντας λίγη τρόυφα ή πολύχρωμα sprinkles! 




Comments

  1. xronia πολλα και γλυκα!! τελεια η τουρτα!!πωπω κομματαρα!! ανετα την τσακιζω ολοκληρη αφου ειναι και χωρις αυγα γαλα και γλουτενη!

    ReplyDelete
  2. Να τα εκατοστήσει το όμορφο blog σου κορίτσι!
    Κι εσύ να είσαι πάντα έτσι δημιουργική και να μας παρουσιάζεις τις ιδιαίτερες και γευστικές προτάσεις σου!
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Χρόνια πολλά Gourmelita! Πολύχρονο το blog σου και πάντα νοστιμιές! Τώρα, επειδή συμβαίνει το blog σου κι εγώ να έχουμε γενέθλια την ίδια μέρα, δεν νομίζεις ότι ένα κέρασμα την τούρτα είναι το σωστό; εε, μμμ; ;) Φιλάκια γλυκό κορίτσι!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake