Translate

Κέικ Αχλαδιού με Αλμυρή Καραμέλα



Αυτό το γλυκό, το έφτιαξα για πρώτη φορά πολλά χρόνια πριν, από το βιβλίο: 'Cake Keeper Cakes' της Lauren Chattman. Είναι απλώς εξαιρετικό, και με την πρώτη μπουκιά το κατέταξα στην κατηγορία του comfort food.
 Μοιάζει πολύ με μηλόπιτα, αλλά με άλλο άρωμα λόγω του αχλαδιού, και αυτή η sauce καραμέλας με ανθό αλατιού...είναι απλώς κολασμένη!
Μπορείτε να σερβίρετε το κέικ με παγωτό βανίλια, και την sauce ζεστή. Θα σας πρότεινα εξ'αρχής να την φτιάξετε σε διπλή ποσότητα, μιας και θα φάτε την μισή σίγουρα με το κουτάλι....Να ξέρετε ότι είναι πιο νόστιμο όσο περνούν οι μέρες-φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι τρεις ημέρες-εάν μείνει τόσο πολύ!
Δεν θα σας πω άλλα, απλώς φτιάξτε το και εάν σας αρέσει όσο και σε εμένα, κοινοποιήστε ή στείλτε την συνταγή στους αγαπημένους σας, γιατί όταν μοιράζεσαι, νοιάζεσαι! (ελεύθερη μετάφραση του: 'sharing is caring') Θα σας ευγνωμονούν...



      ΥΛΙΚΑ :
  • 1.5 κούπα αλεύρι
  • 1 κγ κανέλα 
  • 1 κγ μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κγ αλάτι
  • 125 γρ βούτυρο
  • 1 και 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κσ κονιάκ
  • 1/3 κούπας γάλα
  • 2 ώριμα αχλάδια
  • 1/2 κούπα σταφίδες
  • 1/2 κούπα καρύδια 
      Για την sauce καραμέλας: 
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κούπα και 2 κσ κρέμα γάλακτος (200ml)
  • 5 κσ βούτυρο (70gr) 
  • 1 κσ ανθό αλατιού

      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα-ταψάκι για κέικ, των 23 περίπου εκ. Μόλις είναι σχετικά θερμός ο φούρνος σας, τοποθετήστε τα καρύδια σε μια λαδόκολλα, και καβουρδίστε τα για 6 περίπου λεπτά. Βγάλτε τα, αφήστε τα να κρυώσουν, και αλέστε τα ελαφρά στο μούλτι.  
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ, ενώστε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, το μπέικιν και την κανέλα, και ανακατέψτε καλά. 
  3. Στο μπολ του μίξερ, ενώστε το βούτυρο-σε θερμοκρασία δωματίου-και την ζάχαρη, και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει, 3-4 λέπτα περίπου. Έχοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτετε τα αυγά και το κονιάκ. Χτυπήστε ακόμα 2 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. 
  4. Εν τω μεταξύ, πλύντε και κόψτε σε μικρά κυβάκια το αχλάδι σας. 
  5. Προσθέστε στο μίξερ το γάλα και το αλεύρι, και χτυπήστε να γίνει το μείγμα μια ομοιόμορφη ζύμη-1 λεπτό περίπου. Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια και το αχλάδι, και ανακατέψτε, να πάνε παντού.
  6. Τοποθετείστε το μείγμα στην φόρμα, και ψήστε για 45-50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, και το αναποδογυρίζετε σε σχάρα-γυρνώντας το άλλη μια φορά ώστε η 'καλή' του πλευρά να είναι από πάνω. Εάν το αφήσετε να κρυώσει μέσα στην φόρμα του πάλι, θα είναι απλώς λίγο πιο υγρό το κέικ σας, οπότε η επιλογή είναι δική σας. 
  7. Όση ώρα ψήνεται ή κρυώνει το κέικ σας, φτιάξτε την καραμέλα. Σε ένα κατσαρολάκι με μακρύ χερούλι, τοποθετήστε την ζάχαρη και το νερό. Σε δυνατή φωτιά, φέρτε σε βράση, και αφήστε να βράσει μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα-το πόσο σκούρα θέλετε την καραμέλα, εξαρτάται εντελώς από το γούστο σας-περίπου 8-10 λεπτά βρασμού όμως, φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην την ανακατέψετε καθόλου! Εάν σκουρύνει περισσότερο σε κάποια σημεία, απλώς κουνήστε απαλά το κατσαρολάκι, ώστε να σκουρύνει ομοιόμορφα. (Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες για να καταλάβετε την διαφορά-η κάτω φωτογραφία, είχε πάρει ένα ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα όταν πρόσθεσα την κρέμα γάλακτος)
  8. Όταν το χρώμα είναι αρκετά σκούρο λοιπόν, προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα με μακρύ χερούλι. Θα αφρίσει αρκετά, οπότε ανατέψτε με προσοχή. Μόλις σταματήσει να αφρίζει, ελέγξτε το χρώμα-εάν σας φανεί πολύ ανοιχτό, βράστε σε λίγο χαμηλότερη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμα. Σβήστε την φωτιά, και προσθέστε το βούτυρο, ανακατεύοντας πάντα. Όταν ενωθεί καλά, προσθέστε το αλάτι, ανακατέψτε λίγο ακόμα, και μεταφέρετε όλη την καραμέλα σε γυάλινο πυρίμαχο σκεύος, να κρυώσει. 
  9. Σερβίρετε κόβοντας το κέικ σε κομμάτια, τα οποία περιχύνετε με την καραμέλα, και πασπαλίζετε με ελάχιστο ανθό αλατιού ακόμα.

Εδώ η πιο ανοιχτόχρωμη βερσιόν της ίδιας sauce καραμέλας!


Comments

  1. πεθαίνω για αλμυρή καραμέλα!
    έκανα το ίδιο με μπανανα και σοκολατα

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake