Translate

Τούρτα Ανανά ή 'Hello Sunshine'

Όσοι παρακολουθείτε τακτικά αυτό το blog, έχετε παραξενευτεί από την ολιγόμηνη απουσία νέων συνταγών. Η εξήγηση είναι πολύπλοκη και πολύ απλή συγχρόνως.Εδώ και 2-3 χρόνια φλέρταρα πολύ με την ιδέα της εγκατάστασης μας-εμού και των παιδιών μου-στο εξωτερικό. Οι λόγοι; Πάρα πολλοί, κι όλοι τους αρκετά σημαντικοί στην δική μου 'ιεράρχηση' ζωής. Πριν από μερικούς μήνες λοιπόν, αποφάσισα να επιχειρήσω να το κάνω πραγματικότητα. Ένα βήμα την φορά-γραφειοκρατικά μιλώντας-και μέσα σε δύο ταξίδια μου στην Αγγλία, κατάφερα και κανόνισα τα πάντα... Η σκέψη υλοποιήθηκε ξαφνικά, και τέλη Ιουνίου βρήκα τον εαυτό μου στην Αθήνα, να γεμίζει κούτες με τα αγαπημένα μας πράγματα.

Οι φετινές διακοπές λοιπόν στο αγαπημένο μας νησί, την Κάσο, άργησαν αρκετά σε σχέση με άλλες χρονιές, φύγαμε αφήνοντας πίσω ένα σπίτι βομβαρδισμένο, ανάστατο, όλο παραγεμισμένες κούτες, και μέσα στο άγχος για τον Σεπτέμβριο που θα ερχόταν κι όλες τις αλλαγές που θα έφερνε μαζί του.Μόλις πατήσαμε όμως το πόδι μας στο νησί, πήραμε αυτομάτως βαθιά ανάσα, αδειάσαμε το μυαλό μας από όλες τις σκέψεις της μετακόμισης και της μετανάστευσης, και ζήσαμε τις επόμενες 30 ημέρες σε απόλυτες διακοπές... 

Αυτό το καλοκαίρι μπήκα στην κουζίνα ελάχιστες φορές, έφαγα τα υπέροχα φαγητά κι εδέσματα του νησιού μου άπειρες, χόρτασα ηλιοβασιλέματα, θάλασσες, καθαρό αέρα κι απέραντη ομορφιά.
Μια από αυτές τις ελάχιστες φορές όμως, έφτιαξα αυτό το γλυκό σαν παραλλαγή της mousse ανανά που είναι ένα από τα πρώτα εύκολα γλυκά που έφτιαξα στην ζωή μου, και συνειδητοποίησα ότι δεν έχω αναρτήσει ποτέ εδώ! Η ιδέα της τούρτας δεν είναι δική μου, την είδα σε ένα βραζιλιάνικο blog κι ενθουσιάστηκα, αλλά την έφτιαξα με πολύ λιγότερα υλικά, μιας κι αυτή που είδα σε βιντεάκι, περιείχε και κρέμα γάλακτος, και ζαχαρούχο γάλα που δεν προσθέτω στην mousse ανανά μου.

Το ότι είναι ελαφριά και ξινούτσικη είναι αυτό που την κάνει τόσο δροσιστική, αλλά εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 3-4 κουταλιές της σούπας ζαχαρούχο.
Ο τίτλος που της έδωσα-Hello Sunshine-δεν συμβολίζει για εμένα τόσο τον ήλιο που με τύφλωνε την ώρα που την φωτογράφιζα τον Ιούλιο στο νησί, όσο τον ήλιο που έχει αυτήν την στιγμή εδώ στο Λονδίνο-έχουμε τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη όλων των εποχών και 32 βαθμούς Κελσίου-και που μας συνοδεύει από την στιγμή που ήρθαμε εδώ, λες και πραγματικά τον φέραμε μαζί μας, για να κάνει την μετοίκηση μας λίγο πιο εύκολη...

Άρεσε πολύ σε όσους την δοκίμασαν, κι ειδικά στα παιδάκια, οπότε τώρα ξέρω τι γλυκό θα τους φτιάχνω κάθε φορά που θα τα πιάνει μεγάλη νοσταλγία! Θα τρώμε όλοι μαζί αυτήν την τούρτα και θα μεταφερόμαστε νοερά στην βεράντα μας στην Κάσο, να κοιτάμε το μαγικό ηλιοβασίλεμα που απολαμβάναμε καθημερινά, και που όταν την φάγαμε, μας τύφλωνε με τα έντονα ροζ χρώματα του.



        ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι με φουλ λιπαρά
  • 1 φάκελο ζελέ ανανά 
  • 2 κονσέρβες ανανά-σε ολόκληρες φέτες-ιδανικά σε χυμό κι όχι σιρόπι.
  • 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ 
  • 3-4 κς ζαχαρούχο γάλα-προαιρετικά




        ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστείτε 1 στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο-όσο πιο ψηλή, τόσο το καλύτερο.
  2. Ανοίξτε τις κονσέρβες ανανά, και αφαιρέστε τον χυμό ή το σιρόπι τους-τοποθετήστε το σε βαθύ πιάτο, και κρατήστε 1/2 κούπα σε ένα μπρίκι.
  3. Βουτήξτε για 1-2 δευτερόλεπτα τα σαβαγιάρ μέσα στο σιρόπι, και στρώστε τον πάτο της φόρμας σας με αυτά. 
  4. Στρώστε τα πλαϊνά της φόρμας με ολόκληρες φέτες ανανά. Κρατήστε 6 για την γαρνιτούρα σας. Τις υπόλοιπες κόψτε τις σε κομματάκια. 
  5. Ζεστάνετε το σιρόπι στο μπρίκι-θέλουμε να ζεσταθεί πολύ, αλλά όχι να βράσει. Εν τω μεταξύ, αδειάστε τον φάκελο με το ζελέ σε ένα μπολ. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, ρίξτε το μέσα στο ζελε. Ανακατέψτε πολύ καλά, μέχρι να λιώσει εντελώς το ζελε. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει λίγο. 
  6. Στο μπολ του μίξερ, τοποθετείστε το γιαούρτι και χτυπώντας το σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε λίγο λίγο το σιρόπι που περίσσεψε στο πιάτο. Προσθέστε και το ζελέ πάλι λίγο λίγο, και χτυπήστε να ενωθούν καλά τα υλικά. 
  7. Προσθέστε τα κομματάκια του ανανά, κι ανακατέψτε απαλά. 
  8. Ρίξτε όλο το μείγμα μέσα στην φόρμα σας, και γαρνίρετε με μισοφέγγαρα από τις φέτες ανανά που κρατήσατε.
  9. Καλύψτε την τούρτα με μεμβράνη και τοποθετείστε την στο ψυγείο για 4 τουλάχιστον ώρες. 
  10. Πριν την σερβίρετε, ξεκολλήστε την από τα πλαϊνά της φόρμας σας, με ένα μαχαίρι, ανοίξτε κι αφαιρέστε το δαχτυλίδι της φόρμας, και τοποθετήστε την σε μεγάλη πιατέλα. 
  11. Φυλάσσεται στο ψυγείο.  





Comments

  1. με αλλα φρουτα γινετε ?

    ReplyDelete
  2. Υπέροχη και πολύ δροσιστική! όμορφα ξεκινήματα σου εύχομαι στο Λονδίνο!

    ReplyDelete
  3. Πολύ δροσιστική φαίνεται! Καλή αρχή στο νέο σας ξεκίνημα!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake