Translate

Γιουβέτσι με Κοτόπουλο και Καστανό Ρύζι

Η φρενήρης κραιπάλη των γιορτών πέρασε-σχεδόν...

Σήμερα αποφάσισα να φτιάξω κάτι απλό, χωρίς κόκκινο κρέας και γλουτένη-έχω πάθει απίστευτο overdose από γλουτένη αυτές τις μέρες, οπότε ήρθε η ώρα να την μειώσω δραστικά! 

Η εύκολη λύση ήταν αυτό το φαγητό, με θρεπτικό καστανό ρύζι και κοτόπουλο. Πρόσθεσα κακουλέ και λιαστή ντομάτα, και το φαγητό αυτό έκανε όλη την οικογένεια να γλύφει τα δαχτυλά της. Εναλλακτικό γιουβετσάκι, Κυριακάτικο φαγητό with a twist, όπως κι εάν το πεις, άρεσε πάρα πολύ, το πυρέξ άδειασε οπότε η αποστολή εξετελέσθη! 

Εάν θέλετε, μπορείτε να αποφύγετε τον φούρνο εντελώς, και να το τελειώσετε στην κατσαρόλα, σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Καλή σας απόλαυση!


     ΥΛΙΚΑ:
  • 4 ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου
  • 250 γρ καστανό ρύζι Uncle Ben's
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 500 γρ τριμμένη ντομάτα-συσκευασμένη ή φρέσκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 5-8 σπόροι κακουλέ, ολόκληροι
  • 3/4 κούπας λιαστές ντομάτες
  • 2 μικρά ποτηράκια του κρασιού, κόκκινο κρασί
  • 3 κούπες ζεστό νερό

     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα, κι ένα μεγάλο πυρέξ.
  2. Καθαρίστε και κόψτε σε πολύ μικρά κυβάκια το κρεμμύδι σας. Ξεπλύντε καλά τα μπούτια του κοτόπουλου. Αλατοπιπερώστε τα καλά, αφού τα στεγνώσετε με λίγο χαρτί κουζίνας. Κόψτε στην μέση τις λιαστές ντομάτες. 
  3. Τοποθετήστε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, και σε δυνατή φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και τα μπούτια. Σωτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει ελαφρά 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετά τα πρώτα 2 λεπτά, χαμηλώστε λίγο το μάτι, για να μην σας αρπάξει το κρεμμύδι.
  4. Δυναμώστε την φωτιά, και προσθέστε το κρασί. Αφήστε να βράσει για 2-3 λεπτά, και προσθέστε την ντομάτα, το κακουλέ, τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι ακόμα-προσοχή γιατί οι λιαστές ντομάτες περιέχουν αρκετό-και μπόλικο πιπέρι. Προσθέστε το ζεστό νερό, και φέρτε σε βράση. Χαμηλώστε την φωτιά, και αφήστε το φαγητό να βράσει για 25 περίπου λεπτά. Σε αυτό το στάδιο, προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  5. Ετοιμάστε το πυρέξ, ραντίζοντας το με λίγο λάδι, κι αλείφοντας το να πάει παντού. Προσθέστε το ρύζι αφαιρώντας το από τα σακουλάκια. Απλώστε το ομοιόμορφα στον πάτο του πυρέξ. 
  6. Τοποθετείστε από πάνω τα μπούτια του κοτόπουλου, και προσθέστε όλη την σάλτσα. Αναδεύστε λίγο το πυρέξ ώστε να πάει παντού η σάλτσα, και τοποθετείστε το φαγητό στον φούρνο. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. 
  7. Ψήστε το φαγητό για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να έχει 'πιει' σχεδόν όλο την σάλτσα το ρύζι και να είναι έτοιμο.
  8. Βγάλτε από τον φούρνο, κι αφήστε το φαγητό να 'ξεκουραστεί' για 5 λεπτά, πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο τυρί-παρμεζάνα ιδανικά. Καλή σας όρεξη!  

Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Ροβίτσα Σούπα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Honey & Oat Cake