Translate

Cheesecake Καρύδι-Σοκολάτα


Περίπου είκοσι χρόνια πριν, πέρασα την 'φάση cheesecake'-όπως μου αρέσει να την αποκαλώ! Είχα πάθει ψύχωση με το συγκεκριμένο γλυκό, δοκίμαζα και συνέλεγα μανιωδώς συνταγές, και εμπλούτισα την βιβλιοθήκη μου με περίπου 30 βιβλία ειδικά για cheesecake. Το βιβλίο: 'Thirty-One Fantastic Recipes- Cheesecake', είναι μικρούλι, χωρίς εικονογράφηση και περιέχει λίγο αλλιώτικες συνταγές από τα καθιερωμένα. Όσα cheesecake έχω φτιάξει από αυτό το βιβλιαράκι, είναι πάντοτε νόστιμα.
Ο λόγος που είναι όμως ένα από τα βιβλιαράκια που αγαπώ πολύ, βρίσκεται στο παρακάτω κειμενάκι που έχω μεταφράσει για εσάς: 'Από τότε που ξεκίνησε ο χρόνος, αυτό το αγαπητό γλυκό έπαιζε μεγάλο ρόλο στην γαστρονομική γνώση. Οι αρχαίοι Έλληνες πιστώνονται με την δημιουργία του cheesecake. Φτιαχνόταν για να δυναμώσουν οι αθλητές κατά την διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Δήλο, το 776 π.Χ.
Αργότερα έγινε έθιμο να ψήνουν οι νύφες μικρά cheesecakes για τους φίλους του γαμπρού, ξεκινώντας έτσι το έθιμο της γαμήλιας τούρτας. Τα γλυκάκια φτιάχνονταν με κατσικίσιο ή προβατίσιο γάλα.'
Πως να μην αγαπήσεις αυτό το βιβλίο μετά; Και το cheesecake 'δικό' μας, και οι τούρτες γάμου! Και εάν είστε δύσπιστοι, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στην τοπική κουζίνα σχεδόν όλων των νησιών μας, όπου τα γλυκά με μέλι και τυρί έχουν την τιμητική τους σε γάμους, και μεγάλες γιορτές.
Τώρα για το συγκεκριμένο, θα σας πω μόνο ότι έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Ο συνδυασμός καρύδι-σοκολάτα και πορτοκάλι, μιας και περιέχει αρκετό ξύσμα, είναι εξαιρετικός.
Συνταγή προσαρμοσμένη από εμένα.


     ΥΛΙΚΑ:
  • 1/2 κούπα καρύδια
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι-βιολογικό κατά προτίμηση
  • 3/4 κούπας ζάχαρη
  • 450 γρ cream cheese
  • 3 αυγά
  • 1 βανίλια
  • 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ σταγόνες σοκολάτας
     Για την βάση:
  • 85 γρ βούτυρο
  • 3 κσ ζάχαρη
  • 1/4 κούπας κακάο
  • 3/4 κούπας αλεύρι


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση, των 24 εκ. περίπου.
  2. Πλύντε καλά το πορτοκάλι, και με έναν τρίφτη, πάρτε το ξύσμα του. Τοποθετήστε το σε ένα μπολ, και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη από τα 3/4 της κούπας. Με ένα κουτάλι της σούπας, ανακατέψτε και μετά 'πατήστε' λίγο το ξύσμα. Έτσι θα βγουν τα έλαια της φλούδας. 
  3. Σε ένα μπολ, ενώστε τα υλικά της βάσης: το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κακάο, ζάχαρη και αλεύρι. Ανακατέψτε τα με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν και να μοιάζουν με χοντρά ψίχουλα. Απλώστε τα στην βάση της φόρμας σας, πιέζοντας καλά με τα δαχτυλά σας.
  4. Όταν είναι έτοιμη, τοποθετήστε την στον φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά. Παράλληλα, τοποθετήστε τα καρύδια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, και ψήστε στον ίδιο φούρνο-σε πιο χαμηλή θέση από την βάση-για 8 λεπτά. Βγάλτε τα από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο, και θρυμματίστε τα στο μπλέντερ. Θέλουμε να είναι σχετικά λεπτοκομμένα. Όταν ψηθεί η βάση, βγάζετε από τον φούρνο και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. 
  5. Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε το cream cheese, και χτυπάτε για λίγο με το μίξερ μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτετε τα αυγά, την ζάχαρη, το ξύσμα, την βανίλια και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάτε μέχρι να ενωθούν όλα καλά. Απλώστε το μείγμα στην φόρμα, και τοποθετήστε στον φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά και μετά σβήνετε τον φούρνο, ανοίγετε λίγο την πόρτα του, και αφήνετε το γλυκό μέσα για άλλη μια ώρα. Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, το βγάζετε και τοτοποθετείτε στο ψυγείο.  
  6. Το αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 2 ώρες. Πριν το σερβίρετε, μπορείτε να το γαρνίρετε με λίγο τρίμμα σοκολάτας.


Comments

  1. και μεν αμου αρεσει πολυ το τσιζκεικ και οι διάφορες παραλλαγες του!! φοβερη συνταγη και ο συνδυασμος σοκολατα πορτοκαλι καρυδι απαιχτος!!

    ReplyDelete
  2. Έτσι εξηγείται γιατί αγαπάμε τόσο τα τσιζκέικ! Και τόσο καιρό νομίζαμε ότι είναι Αμερικανιά και κάποιοι γκρίνιαζαν, αλλά τελικά είναι πιο Ελληνικό κι απ'το μουσακά! Μπράβο Μαριλίτα για το info :*

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Τηγανιτά Σπαράγγια

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake