Translate

Τριανταφυλλένιο Γαλακτομπούρεκο


Βρέθηκα πρόσφατα στο Λονδίνο για το διεθνές συνέδριο των Food Bloggers, Food Blogger Connect. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα έστειλε τέσσερεις Έλληνες food bloggers, μετά από κλήρωση, και ήμουν μια από τις τυχερές! Ήταν μια υπέροχη εμπειρία, οπού γνωρίσαμε εξαιρετικά άτομα του χώρου μας και μάθαμε και πολλά για το πως να κάνουμε τα blog μας καλύτερα.
Την ημέρα που έφευγα η φίλη και blogger Μαριλού Παντάκη, είχε την ευγενή καλοσύνη να με πάρει μαζί της σε μια φωτογράφιση που είχε κανονίσει για το blog της, Madame Ginger.
Η φωτογράφιση έγινε στο εστιατόριο The Real Greek, στο Bankside. Το The Real Greek, είναι μια αλυσίδα Ελληνικών εστιατορίων που έχει ήδη 7 καταστήματα στα καλύτερα locations του Λονδίνου και σερβίρει εξαιρετικό πραγματικά, Ελληνικό φαγητό. Το μενού των εστιατορίων έχει επιμεληθεί η Tonia Buxton, η οποία ήταν και το θέμα της φωτογράφισης. 


Όταν κατέφθασε η Τόνια, έμεινα με το στόμα ανοιχτό από την ομορφιά της και την θετική της αύρα! Η Τόνια είναι Κύπρια παρουσιάστρια, συγγραφέας, αρθρογράφος και πολλά ακόμα. Έχει την δική της εκπομπή: "My Greek Kitchen", σε όλα τα Discovery Channel παγκοσμίως.
Μητέρα τεσσάρων παιδιών, ζει στο Λονδίνο και αγαπάει πολύ τις Ελληνικές ρίζες της.
Το τραπέζι που στρώθηκε για εμάς στο εστιατόριο από τους υπερόχους ιδιοκτήτες του, συμπεριλάβανε ότι πιο νόστιμο υπάρχει στην Ελληνική κουζίνα, και η γλυκιά Τόνια μας χάρισε το βιβλίο της. 
Το Tonia's Greek Kitchen, περιέχει υπέροχες παραδοσιακές Κυπριακές συνταγές, δοσμένες από την σκοπιά της Τόνιας. Από εκεί είναι το σημερινό γλυκό λοιπόν. Δεν έχω να πω πολλά για αυτό το γαλακτομπούρεκο...είναι ο ορισμός του σιροπιαστού γλυκού. "Κάθε μπουκιά 1.000 τριαντάφυλλα" όπως είπε και φίλη μου που το έφαγε. (Εάν δεν σας αρέσει το ροδόνερο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ανθόνερο). Δεν είναι σαν το γαλακτομπούρεκο που έχουμε συνηθίσει να τρώμε-η κρέμα δεν περιέχει σιμιγδάλι, παρά είναι βελούδινη και όλο το γλυκό...απλώς ακαταμάχητο.



Η Τόνια μαζί με τον Χρήστο Καρατζένη, General Manager του The Real Greek.
Από συνεργάτες, έχουν γίνει οικογένεια όπως είπε η Τόνια. 
 Αγάπησα άμεσα αυτό το βιβλίο, όπως και την ίδια την Τόνια, όχι μόνο για τις συνταγές του, αλλά και γιατί είναι γεμάτο οικογενειακές φωτογραφίες της. Οι Έλληνες πάντοτε συνδυάζουμε τις μεγαλύτερες μας αγάπες με μεγάλη επιτυχία: φαγητό και οικογένεια! 
Εύχομαι πραγματικά τεράστια επιτυχία στην αλυσίδα The Real Greek γιατί με
την φιλοξενία τους απέδειξαν ότι είναι Real Greeks, και στην πεντάμορφη Τόνια να συνεχίσει να τρελαίνει τους ουρανίσκους του international κοινού της μέσα από τις εκπομπές της!


      ΥΛΙΚΑ:
  • 3 αυγά
  • 200 γρ κορν φλαουρ-1 ποτήρι
  • 1.200 ml γάλα-6 ποτήρια
  • 200 γρ ζάχαρη-1 ποτήρι
  • 6 κσ ροδόνερο ή ανθόνερο-1/2 ποτήρι
  • 1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας-450 γρ
  • 175 γρ λιωμένο βούτυρο ή 100 ml σπορέλαιο
      Για το σιρόπι:
  • 800 γρ ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • χυμός 1/2 λεμονιού
  • 1 ξυλαράκι κανέλας


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
    1. Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τον χυμό λεμονιού σε ένα κατσαρόλι. Ανακατεύουμε και φέρνουμε σε βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει απαλά για περίπου 7-10 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, μέχρι να ετοιμάσουμε και να ψήσουμε το γαλακτομπούρεκο. (Επειδή υπάρχει περίπτωση να μην έχει κρυώσει εντελώς ακόμα και τότε, καλό είναι να το βάλετε σε άλλο σκεύος ή κοντά σε δροσερό αέρα.)  
    2. Λιώστε το βούτυρο σας, και κρατήστε το φύλλο κρούστας σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μέσα στην πλαστική του συσκευασία μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Εάν έχετε προμηθευτεί κατεψυγμένο φύλλο, καλό είναι να το αφήσετε να ξεπαγώσει μέσα στο ψυγείο όλη νύχτα.
    3. Σπάστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, και χτυπήστε τα. Προσθέστε το κορν φλαουρ και ανακατέψτε, προσθέτοντας και πολύ λίγο από το γάλα, για να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
    4. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετήστε το υπόλοιπο γάλα και ζεστάνετε το πολύ καλά, μέχρι σχεδόν να βράσει. Σβήστε το μάτι, πάρτε λίγο από το γάλα με μια κουτάλα σούπας, και ανακατέψτε το με το μείγμα του αυγού. Επαναλάβετε 1-2 φορές, και μετά ρίξτε όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Ανάψτε πολύ χαμηλά το μάτι, και ανακατέψτε μέχρι να πήξει η κρέμα,τόσο ώστε να 'στέκεται' πάνω στην κουτάλα σας ή τον αυγοδάρτη. Σβήστε το μάτι και προσθέστε την ζάχαρη και το ροδόνερο, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι εντελώς.
    5. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
    6. Ετοιμάστε ένα μεγάλο μακρόστενο πυρέξ ή ταψί, αλείφοντας το με λίγο από το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο. Ανοίξτε την συσκευασία με το φύλλο, και προσεκτικά απλώστε ένα φύλλο στο πυρέξ. Αλείψτε το με βούτυρο, και τοποθετήστε νέο φύλλο από πάνω του. Συνεχίστε μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα μισά φύλλα. 
    7. Χύστε μέσα την κρέμα, και σκεπάστε με νέο φύλλο. Συνεχίστε την προηγούμενη διαδικασία μέχρι να τελείωσουν τα φύλλα. Τις άκρες που περίσσεψαν μπορείτε να τις διπλώσετε από πάνω-όπως έκανα εδώ- ή να τις πιάσετε και να τις διπλώσετε στα πλάγια,από κάτω από την κρέμα-αυτός είναι ο πιο δύσκολος τρόπος. 
    8. Τέλος, περιχύστε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και χαράξτε με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα-μεγαλούτσικα-κομμάτια. Τοποθετήστε στον φούρνο για 50- 60 λεπτά. Προς το τέλος, εάν δεν είναι πολύ ροδοκόκκινο το φύλλο, δυναμώστε την ένταση του φούρνου ή ανάψτε το γκριλ για 5-10 λεπτά.
    9. Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο περιχύστε με το κρύο σιρόπι, και αφήστε το για αρκετή ώρα ώστε να το απορροφήσει. Απολαύστε το γαλακτομπούρεκο χλιαρό ή κρύο από το ψυγείο. 


Η Τόνια, η Μαριλού-Madame Ginger- κι εγώ, απόλυτα χαρούμενες μετά από το Λουκούλειο γεύμα
μας στο The Real Greek!

Comments

  1. το εναλλακτικό γαλακτομπούρεκο,που ταιριάζει όμως με την Κύπρο,όπου το ροδόνερο χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο απ'ότι σε μας στην Ελλάδα...καλώς σας βρήκα :)

    ReplyDelete
  2. συγχαρητηρια για την εμπειρια!!! τελεια 8α περασατε!! περιτω αν σου πω οτι ειστε ιδιες με την τονια στη φωτο με το ιδιο λουκ!!! αν δν εγραφες τα ονοματα απλα θα νομιζες οτι ειναι αλλες ποζες!! χαχα και το γαλακτομπουρεκο ζηλευτο!!

    ReplyDelete
  3. Cook,καλώς ήρθες! AgapameAnDolmas, ήταν όντως τέλεια η όλη εμπειρία. Στην φωτό είμαι πίσω, η Μαριλού μπροστά, και η Τόνια στην μέση. Υποθέτω ότι μιλάς για τις δυο τους, μιας και η κόρη μου που ξέρει την Μαριλού, τις μπέρδεψε,και αναρωτήθηκε ποιά είναι ποιά! ;)

    ReplyDelete
  4. βρήκα τρομερό γαλακτομπούρεκο στο https://www.papa-pastry.com/el. έχει και πολλά άλλα κατεψυγμένα γλυκά

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake