Translate

Τουρλού, Μπριάμ ή Κάτι Άλλο!


Μπριάμ, Τουρλού ή διάφορα λαχανικά στον φούρνο-όπως θέλετε πείτε το-με δύο twists: λίγο μπέικον και αρκετό τυρί! Φαγητό από τα εύκολα, τα κλασικά που όλοι μας αγαπάμε το καλοκαίρι, ιδανικό για μετά την παραλία, συνδυασμένο ιδανικά με φρέσκο ψωμί και μια δροσερή μπύρα.


 Φυσικά κι αυτοσχεδίασα-έβαλα μέσα ακόμα και πλευρώτους-κι είπα να δω τι θα βγει... Δεν έβαλα καθόλου κρεμμύδι, για να έχω ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, και πραγματικά δεν του 'έλειπε' καθόλου.


Βγήκε λοιπόν, κι άξιζε! Αλλιώτικο, πολύ νόστιμο, αλλά και γνώριμο συνάμα... Το φάγαμε και ζεστό και κρύο, και μας άρεσε εξίσου. Τα παιδιά που σνομπάρουν γενικά το μπριάμ, το ανακήρυξαν 'παααααάρα πολύ ωραίο'.
Κρίνοντας από τις πιατάρες που καθάρισαν, μάλλον το εννοούσαν! 


Εάν δεν έχετε κάποιο από τα υλικά, δεν πειράζει, ή εάν θέλετε, προσθέστε κι άλλα λαχανικά-θα του πήγαινε πολύ και κρεμμύδι φυσικά, σκόρδο, καρότο σε λεπτές φέτες, και πιπεριές, και φινόκιο to name a few... Όσο για το τυρί, κι εδώ πάλι μπορείτε να αλλάξετε το λαδοτύρι που χρησιμοποίησα εγώ, και να βάλετε όποιο τυρί θέλετε-χαλούμι, φέτα, έμενταλ, κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, to name a few ξανά.




     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 μελιτζάνες-εδώ χρησιμοποίησα και λευκή-Σαντορινιά
  • 3-4 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 5-6 πολύ ώριμες ντομάτες
  • 1/2 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους-250 γρ περίπου
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 500 ml τριμμένη ντομάτα
  • ελαιόλαδο-1/2 κούπα περίπου στο σύνολο
  • 300 γρ τυρί που να λιώνει
  • 125 γρ μπέικον σε κυβάκια
  • 1/4 κούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη



      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα μεγάλο πυρέξ, λαδώνοντας το με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απλώστε το μπέικον ομοιόμορφα στον πάτο του πυρέξ. 
  2. Πλύντε καλά και κόψτε όλα τα λαχανικά σας σε φέτες-όχι πολύ λεπτές-εκτός από τα μανιτάρια. Ψιλοκόψτε και τον μαϊντανό. 
  3. Αρχίστε στρώνοντας με τις μελιτζάνες το πυρέξ. Αλατίστε τις ελάχιστα.  Συνεχίστε με τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια, τον μαϊντανό και το τυρί κομμένο σε κυβάκια ή μακρόστενα κομμάτια. Προσθέστε και τις ντομάτες.
  4. Σε ένα μπολ, τοποθετήστε την τριμμένη ντομάτα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και λίγη ρίγανη. Εάν είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο νερό. Ανακατέψτε καλά, και περιχύστε το φαγητό σας. Προσθέστε πιπέρι και έξτρα ρίγανη εάν θέλετε.
  5. Πασπαλίστε με την τριμμένη φρυγανιά, και τοποθετήστε στον φούρνο. 
  6. Ψήστε για 1 ώρα, μέχρι να έχουν μαλακώσει καλά όλα τα λαχανικά, αλλά και να υπάρχει σάλτσα. Βγάλτε το φαγητό από τον φούρνο, κι αφήστε το να 'ξεκουραστεί' για 5 λεπτά πριν το σερβίρετε. 


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake