Translate

Ζεστή Σαλάτα με Συκώτι


Πρόσφατα μπήκα σε ένα κρεοπωλείο στο Μαρούσι, που δεν είχα ξαναεπισκεφθεί. Αγόρασα κάτι μόνο και μόνο για να παρκάρω στο πάρκινγκ του-βρίσκεται απέναντι από το ταχυδρομείο, και ποτέ μα ποτέ, δεν βρίσκω να παρκάρω κοντά! Πήρα παϊδάκια, τα οποία λατρεύουν τα παιδιά μου, και ο κρεοπώλης με διαβεβαίωσε ότι είναι εξαιρετικά-ήταν όντως-και ακούγοντας την κυρία μετά από εμένα να λέει: "Βάλε μου από εκείνο το φανταστικό συκώτι που έχεις!", έτρεξαν σάλια, και καταλαβαίνετε...


 Έφυγα συν ένα πακέτο κόκκινο-κόκκινο συκώτι μοσχαρίσιο, που το ονειρευόμουν τηγανιτό, με μπόλικο λεμόνι και ίσως καραμελωμένα κρεμμύδια!
Στο σπίτι όμως, με έπιασε το δημιουργικό μου, κι είπα να φτιάξω κάτι πιο πρωτότυπο για τα δικά μου δεδομένα. 'Αρχισα να σκέφτομαι και να σκαρφίζομαι συνταγές, αλλά είχα και την φαεινή ιδέα να ρωτήσω την Γεωργιανή φίλη μου την Χατούνα, πώς φτιάχνουν το συκώτι στην Γεωργία.


Μου είπε πως μια πολύ δημοφιλής συνταγή σε γάμους και γιορτές, είναι το συκώτι σαλάτα. Δηλαδή, συκώτι βραστό, με καρύδι, σκόρδο, κρεμμύδι, κόλιαντρο και ρόδι. Μόλις άκουσα τα συστατικά, πάλι έτρεξαν σάλια, θυμήθηκα ότι έχω φρέσκο κόλιαντρο στο ψυγείο, χάρηκα, κι άρχισα την προετοιμασία!


Το μόνο που δυστυχώς μου έλειπε, ήταν το ρόδι...
Αποφάσισα να προσθέσω κι άλλα υλικά που είχα, και να κάνω μια πραγματική σαλάτα-με πολλή πρασινάδα-όπως φρέσκο σπανάκι, δυόσμο, και κάτι πεντανόστιμες baby πιπερίτσες Σητείας, που είχα προμηθευτεί από βιολογικό κατάστημα τροφίμων.


Θα πρόσθετα εύκολα και σταφίδες για να αναπληρώσω το ρόδι που μου έλειπε με κάτι γλυκό, αλλά ήμουν σίγουρη ότι τα παιδιά μου μόλις τις έβλεπαν, δεν θα έτρωγαν από το φαγητό-είναι από τα ελάχιστα πράγματα που δεν πολυτρώνε-οπότε δεν το έκανα. Εσείς μπορείτε να τις προσθέσετε όμως, θα πηγαίνουν πολύ!



     ΥΛΙΚΑ:
  • 2 κομμάτια συκώτι μοσχαρίσιο-500 γρ περίπου
  • 500 γρ φρέσκο σπανάκι
  • 1 μάτσο φρέσκο κόλιαντρο
  • 5-10 φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κούπα καρύδια
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά-εδώ χρησιμοποίησα 8 μικρές πιπερίτσες  
  • 2 κρεμμύδια 
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1-2 κγ κρέμα balsamico
  • λίγο μπαχάρι
  • 1 κγ ξύδι
  • 1 λεμόνι
  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα-ιδανικά καπνιστή


     ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου, τοποθετούμε τα καρύδια σε αντικολλητικό χαρτί, και τα καβουρντίζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να σκουρύνουν ελαφρά, και να απελευθερώσουν τα αρώματα τους. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, και τα αλέθουμε στο μούλτι. Φυλάμε στην άκρη 1/3 κούπας ολόκληρα καρύδια για γαρνιτούρα-θα τα σπάσουμε σε πιο χοντρά κομμάτια με τα χέρια μας. 
  2. Πλένουμε καλά το σπανάκι μας-εάν δεν το έχουμε προμηθευτεί έτοιμο, πλυμένο-το αφήνουμε να στεγνώσει, και κόβουμε τα κοτσάνια. Αφήνουμε τα φύλλα ολόκληρα εάν είναι τρυφερά, ή τα κόβουμε με τα χέρια μας ελάχιστα. Τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα. 
  3. Καθαρίζουμε από τους σπόρους, και κόβουμε τις πιπεριές-στην μέση εάν έχετε τις baby, σε λωρίδες εάν χρησιμοποιείτε μεγάλη. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, και το σκόρδο σε πολύ μικρά κομματάκια. 
  4. Καθαρίζουμε τον κόλιαντρο από κοτσάνια, φυλάμε 1/3 από τα φύλλα ολόκληρα, και κόβουμε σε χοντρές λωρίδες τα υπόλοιπα-δεν θέλουμε να ψιλοκοπούν. Κόβουμε και τα φύλλα δυόσμου σε λεπτές λωρίδες.
  5. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το συκώτι, κι αρκετό νερό, μέχρι να το σκεπάσει. Προσθέτουμε το ξύδι, και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη, ή μερικούς κόκκους εάν δεν έχουμε τριμμένο. Φέρνουμε σε βρασμό, και βράζουμε για 5-7 λεπτά. Όταν αρχίσει να δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια, με τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε όση ώρα βράζει το συκώτι. Μόλις βράσει, αφαιρούμε και τοποθετούμε σε ξύλο κοπής, Κόβουμε σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια. 
  6. Ετοιμάζουμε ένα dressing με τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο, και το ρίχνουμε πάνω από το σπανάκι-δεν ανακατεύουμε ακόμα, απλώς το αφήνουμε.
  7. Σε μεγάλο τηγάνι, τοποθετούμε το βούτυρο. Το λιώνουμε και σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Σωτάρουμε ανακατεύοντας ελάχιστα για 2 λεπτάκια, και προσθέτουμε το συκώτι, την κρέμα balsamico, αλάτι και πιπέρι. Σωτάρουμε για 3-4 λεπτά, και προσθέτουμε το καρύδι, όση θέλουμε από την καπνιστή πάπρικα, το κόλιαντρο και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε, σωτάρουμε για 1 λεπτάκι ακόμα, και σβήνουμε την φωτιά. 
  8. Ρίχνουμε το συκώτι στο κέντρο της σαλάτας μας, γαρνίρουμε με μερικά κομμάτια καρύδι, και λίγα ακόμα ολόκληρα φύλλα κόλιαντρου.  


Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake