Translate

Παύλοβα με Φράουλες και Ροζ Πιπέρι


Εύκολο, ονειρεμένο γλυκό, γεμάτο σαντιγί και γλυκιές φράουλες... Παύλοβα!
Μπορώ να αναλύω γιατί η Παύλοβα είναι το πιο αγαπημένο μου γλυκό στον κόσμο, επί ώρα. Δεν θα μπω σε τέτοιο πειρασμό, μιας κι όσοι από εσάς την αγαπάτε όσο κι εγώ, είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε...


Ψωνίζοντας στα LIDL της περιοχής μου, είδα φράουλες, σε XXL συσκευασία! Ελληνικές-από την Αχαϊα-κατακόκκινες, τις πλησίασα στην μύτη μου, και το άρωμα τους ήταν το λιγότερο μεθυστικό... Τις έβαλα αυτόματα στο καρότσι μου, και η Παύλοβα είχε ήδη πάρει την μορφή της στο μυαλό μου. 


Προχωρώντας για να βρω τα ωραία βιολογικά αυγά που έχει στα LIDL και περνώντας από τα ψυγεία, πήρε το μάτι μου συσκευασμένα ασπράδια αυγών, τα 'Ηπειρώτικα Αυγά'. Κάθησα μπροστά στο ψυγείο για αρκετά λεπτά μέχρι να αποφασίσω να τα βάλω κι αυτά στο καρότσι...


 Έτοιμα ασπράδια αυγών; Παστεριωμένα; "Όταν τα είχες πρωτοδεί στο εξωτερικό στα ψυγεία του σουπερ μαρκετ, κορόϊδευες Μαριλίτα" σκέφτηκα! Θα το ομολογήσω: εγώ, η υπερήφανη Ελληνίδα μαγείρισσα, θεωρούσα τέτοια προϊόντα λίγο αστεία. Λίγο ξενόφερτα και υπερβολικά!
"Πόσο δύσκολο είναι να σπάσεις 3-4 αυγά και να τα χωρίσεις εάν θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ;" σκεφτόμουν...


Με τα χρόνια όμως, συνειδητοποίησα ότι όποτε έφτιαχνα μαρέγκα ή ομελέτα χωρίς κρόκο-για φίλη μου που μόνο έτσι την τρώει-οι κρόκοι έμπαιναν στο ψυγείο για να γίνουν μια ωραιότατη κρέμα, και κάποια στιγμή τους ανακάλυπτα, αρκετές ημέρες μετά, σε αθλία κατάσταση.
Πετώντας τους, πάντοτε θύμωνα με τον εαυτό μου για την κρέμα που δεν πρόλαβα να φτιάξω ποτέ, και για τους κρόκους που πήγαιναν τόσο άδικα χαμένοι.


Άλλος ένας ενδοιασμός μου, αφορούσε στην γεύση-το παστεριωμένο ασπράδι, μου κάνει και λίγο...'γιακ'.
Ε λοιπόν, για να μην μακρυγορώ, δηλώνω απερίφραστα πως τα συσκευασμένα ασπράδια είναι τέλεια! Μια απλή δοκιμή με έπεισε. Έφτιαξα τις μαρέγκες μου με ελάχιστο κόπο, δεν ανησύχησα για τυχόν ίχνη κρόκου που μπορούν να κατατρέψουν την μαρέγκα, δεν λέρωσα τα χέρια μου, δεν πέταξα τίποτα-ήταν πρωτόγνωρο κι απελευθερωτικό, πιστέψτε με!
Οι μαρέγκες βγήκαν απίστευτα νόστιμες, κι η ανηψιά μου-που έχει φάει μαρέγκα μου πολλές φορές στο παρελθόν-μου είπε ότι είναι οι νοστιμότερες που έχει φάει ποτέ!


Σας δίνω λοιπόν την συνταγή μου, από ένα πολύ παλίο αγγλικό βιβλιαράκι μαγειρικής-είναι λίγο αλλιώτικη από τις κλασικές για μαρέγκα, επειδή περιέχει κανονική ζάχαρη κι όχι άχνη-σας προτείνω να είναι σχεδόν άγλυκη η κρέμα σας, να τις ραντίσετε μόλις-πριν τις συναρμολογήσετε με καλό κονιάκ, και σας προτρέπω να προσθέσετε το ροζ πιπέρι. ΔΕΝ φαντάζεστε πόσο εξαιρετικά ταιριάζει, και πώς κάνει όλη την διαφορά στην γεύση!




     ΥΛΙΚΑ:

      Για τις μαρέγκες:
  • 1 συσκευασία παστεριωμένα ασπράδια αυγών 'Ηπειρώτικα Αυγά' ή 4 ασπράδια αυγών
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 4 κγ λευκό ξύδι
  • 8 κσ καυτό νερό
  • 1 βανίλια
      Για την γέμιση:
  • 1 σκαφάκι φρέσκιες φράουλες
  • 400 γρ κρέμα γάλακτος
  • 2 κγ ζάχαρη ακόμα
  • λίγο κονιάκ
  • λίγο ροζ πιπέρι 
     Θα χρειαστείτε ιδανικά ένα μεγάλο κορνέ ζαχαροπλαστικής, με στρογγυλή μύτη. 




      ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Η δοσολογία που δίνω εδώ, είναι για 12 μεσαίου μεγέθους δίσκους μαρέγκας-6 ατομικές Παύλοβες δηλαδή. Το περίσσευμα γίνεται μπεζεδάκια. Με την ίδια ποσότητα όμως, μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλους δίσκους μαρέγκας για τούρτα, και μερικά μπεζεδάκια ακόμα. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα στο μισό, για μπεζέδες μόνο-περίπου 30-ή για 3 ατομικές μαρέγκες πχ.
  2. Αρχικά προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 100 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε δυο λαμαρίνες ή ταψιά, στρώνοντας τες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 
  3. Στο μπολ του μίξερ-πρέπει να είναι πολύ καθαρό, χωρίς ίχνος λίπους-τοποθετήστε 12 κουταλιές της σούπας από τα παστεριωμένα ασπράδια-3 κσ αντιστοιχούν σε ένα ασπράδι-και προσθέστε την ζάχαρη. 
  4. Προσθέστε το ξύδι, την βανίλια, και το καυτό νερό, και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα. Το μείγμα θα φουσκώσει όσο χτυπιέται, θα ασπρίσει, και θα πήξει σε μαρέγκα.  Όταν σας φανεί έτοιμο το μείγμα, δοκιμάστε να σηκώσετε τον αναδευτήρα του μίξερ-η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν δημιουργεί 'μυτερές κορφές', που στέκονται στην θέση τους. Εάν είναι ρευστή, δεν είναι έτοιμη ακόμα. 
  5. Με ένα μεγάλο κουτάλι, τοποθετήστε την μαρέγκα σε δόσεις, στο κορνέ ζαχαροπλαστικής. Προσέξτε να μην το γεμίσετε ως πάνω, θέλετε να κλείνει. Κλείστε το με ένα λαστιχάκι ή clip/μανταλάκι για σακουλάκια-από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο για να ξανακλείνετε συσκευασίες. 
  6. Σχηματίστε-ξεκινώντας από το κέντρο, και συνεχίζοντας σε σπιράλ-κύκλους των 12-13 εκατοστών περίπου, με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Συνεχίστε, ξαναγεμίζοντας το κορνέ κάθε φορά που αδειάζει, και προσέχοντας να φτιάξετε ζυγό αριθμό από κύκλους, ώστε να έχουν όλες οι μαρέγκες τα 'καπάκια' τους. Εάν σας περισσέψει μαρέγκα, προσθέστε μπεζεδάκια στα κενά της λαμαρίνας. 
  7. Θα γεμίστε έτσι τα 2 ταψιά. Τοποθετήστε τα στον φούρνο, και ψήστε για 1.5 με 2 ώρες, ανάλογα με το πόσο 'μαστιχωτές' τις θέλετε εσωτερικά. Βγάλτε τις από τον φούρνο, κι αφήστε τις να κρυώσουν εντελώς πριν προσπαθήσετε να τις αφαιρέσετε από το χαρτί. Όταν είναι κρύες, ξεκολήστε τις προσεκτικά σηκώνοντας από την μια άκρη τους. 
  8. Για να φτιάξετε τις Παύλοβες, αρχικά πλύντε και κόψτε τις φράουλες σε φέτες. 
  9. Χτυπήστε την κρέμα-παγωμένη από το ψυγείο-στο μίξερ, μαζί με τ 2 κγ ζάχαρη-για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει σαντιγί, με απαλές κορφές που στέκονται. 
  10. Ραντίστε 2 μαρέγκες με λίγο κονιάκ, προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα κρέμας, φράουλες και λίγους κόκκους ροζ πιπέρι. Ρίξτε λίγη κρέμα ακόμα από πάνω-1 κγ-ώστε να κολλήσει η επόμενη μαρέγκα-καπάκι, κι επαναλάβετε την διαδικασία. Μπορείτε να φυλάξετε τις πιο μικρές φραόυλες για το γαρνίρισμα ολόκληρες. Σερβίρετε αμέσως! 
  11. Γενικά: μπορείτε να προσθέσετε καραμελωμένα αμύγδαλα ή φουντούκια. Μπορείτε να 'παίξετε' και με άλλα φρούτα μαζί με τις φράουλες, σμέουρα πχ. Οι μαρέγκες φυλάσσονται αεροστεγώς κλεισμένες για πολύ καιρό. Εάν σας περισσέψει έτοιμη, τούρτα πχ,  με κρέμα, τοποθετήστε την στο ψυγείο καλά κλεισμένη. 




Comments

Popular posts from this blog

Φασόλια Μαυρομάτικα Γιαχνί

Σούπα με Μαύρη Φακή

Κολοκυθοανθοί Τηγανητοί

Κοτόπουλο στην Γάστρα με Μπύρα και Πορτοκάλι

Τηγανιτά Σπαράγγια

Πάστα Φλόρα

Σπιτικές Μπάρες Γκρανόλα

Σπανακόπιτα με Μυρωδικά

Ροβίτσα Σούπα

Honey & Oat Cake